Home Actueel Archief Garrix wint zaak tegen Spinnin’ records vanwege verstrengelde belangen’

Garrix wint zaak tegen Spinnin’ records vanwege verstrengelde belangen’

Archief
06-10-17

Pas 16 jaar was dj Martin Garrix toen hij een contract afsloot met platenmaatschappij en dancelabel Spinnin’ Records en met managementbureau MAS. Een jaar later werden deze contracten vernieuwd.  Nu, vijf jaar later, moet de rechter zich buigen over de vraag of Garrix deze overeenkomsten mocht vernietigen. Garrix is namelijk van mening dat hij destijds niet goed is voorgelicht en dat hij heeft gedwaald. De platenmaatschappij en het managementbureau zijn namelijk in handen van dezelfde directeur en volgens Garrix was sprake van belangenverstrengeling. Garrix eist  een bedrag van bijna 4,5 miljoen euro. Wat is er gebeurd?

Garrix zelf zegt dat hij bij de ondertekening van de contracten niet goed is geïnformeerd. Hij tekende namelijk niet alleen een contract met platenmaatschappij Spinnin’ Records, maar ook met managementbureau MAS.  Daarbij zou de dj gedwongen zijn om de rechten van zijn muziek over te dragen aan Spinnin’ Records.

De platenmaatschappij en het managementbureau hadden dezelfde directeur. Deze directeur heeft bij het tekenen van de overeenkomsten onder meer gezegd dat het volstrekt gebruikelijk is dat een artiest zowel het management als het uitbrengen van de producties in handen van dezelfde partij geeft en dat Spinnin en MAS professioneel genoeg waren om het gevaar van belangenverstrengeling tegen te gaan. Voorafgaand aan het ondertekenen had de vader van Garrix onafhankelijk advies ingewonnen en was hij gewaarschuwd voor de gevaren van het ‘dubbele’ contract. De dj tekende de overeenkomst waarin hij ook een verklaring  was opgenomen dat ‘’het management hem had geadviseerd om onafhankelijk advies in te winnen alvorens tot ondertekening van deze overeenkomst over te gaan.’

Garrix vernieuwde het contract in 2013, maar in de zomer van 2015 heeft hij de vernietiging van de contracten ingeroepen. Hij verwijt de platenmaatschappij dat zij ten onrechte zijn naburige rechten als producent hebben geïncasseerd. Daardoor zouden zijn belangen niet goed zijn behartigd. Garrix eist 3,7 miljoen euro van Spinnin’ en 650.000 euro van het managementbureau. Spinnin en MAS eisen op hun beurt 6,4 miljoen euro omdat hij ten onrechte zou zijn weggelopen van zijn contractuele verplichtingen.

Volgens de rechter hebben de platenmaatschappij en het managementbureau bij het aangaan van de overeenkomsten in 2012 de indruk gewekt dat zij professioneel genoeg waren om op een goede wijze de belangen van Garrix te behartigen, maar hebben zij dat niet waargemaakt.

Bij het vernieuwen van de productieovereenkomst met Spinnin Records is er vanwege de dubbele petten van de directeur sprake geweest van belangenverstrengeling. MAS had op dat moment maatregelen moeten nemen, bijvoorbeeld door Garrix in de onderhandelingen te laten bijstaan door een onafhankelijke derde, aldus de rechtbank.

De rechter stelt Garrix in het gelijk in de kwestie van de overeenkomsten: de productie- en managementovereenkomst van 2013 waren terecht vernietigd.

Vernietiging heeft terugwerkende kracht. Dit betekent dat het platencontract en de managementovereenkomst feitelijk nimmer hebben bestaan.

 Verder krijgt Garrix de rechten als fonogrammenproducent terug op de door hem gemaakte tracks. Een beslissing over de financiële claims wordt uitgesteld, omdat de rechtbank daarover meer informatie wil.

Wordt vervolgd.

Meer weten over het vermijden van belangenverstrengeling in contracten?

 

 

Deel dit artikel