Volgens onderzoekers maakt Joop van den Ende zich met zijn Vandenende Foundation – schuldig aan belangenverstrengeling. Onzin, zegt Van den Ende zelf. Hij vindt het beeld dat van hem wordt geschetst ‘onzuiver en beledigend’.
Radioprogramma Argos, weekblad De Groene en onderzoeksplatform Investico deden onderzoek naar de uitgaven van de Vandenende Foundation, de goededoelenorganisatie van mediamagnaat Joop van den Ende. Volgens de onderzoekers komen de schenkingen vooral ten goede aan de familie Van den Ende zelf. Joop van den Ende schenkt geld aan de Vandenende Foundation. Het bestuur van de stichting – Van den Ende zelf, zijn vrouw, zijn zwager plus een advocaat en een accountant – beslissen waar het geld naartoe gaat. Een substantieel bedrag is geschonken aan het DeLaMar theater, een Amsterdams podium dat voornamelijk bespeeld wordt door Stage Entertainment, een bedrijf van – jawel – Joop van den Ende.
De Vandenende Foundation is geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (anbi). Dat betekent dat Van den Ende zijn giften aan de Foundation mag aftrekken. Voor donateurs van culturele anbi’s geldt een extra giftenaftrek. Particuliere donateurs mogen bij de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen zelfs 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting. De anbi zelf heeft ook weer een aantal fiscale voordelen. Zo hoeft een anbi geen schenkbelasting te betalen voor schenkingen die de instelling gebruikt voor het algemeen belang.
Die fiscale voordelen gelden alleen als binnen een anbi niemand over het geld kan beschikken ‘alsof het zijn eigen vermogen was’. De belastingdienst had daar vorig jaar kritische vragen over gesteld aan Van den Ende, omdat aan die regel – door de samenstelling van het bestuur – niet was voldaan. Er komen dan ook twee nieuwe, onafhankelijke bestuursleden, aldus Van den Ende.
Of de beschuldigingen aan het adres van Van den Ende waar zijn of niet, doet voor ons in dit verband niet ter zake. Wie dergelijke beschuldigingen voor ‘zijn’ eigen stichting wil voorkomen doet er goed aan zich te houden aan de Governance Code Cultuur, een instrument voor goed bestuur en toezicht in de cultuursector. Ook in de cultuursector is het werken met gemengde financiering, risicobeheer, toezicht en verantwoording zwaarder gaan tellen.
Wilt u daar meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op!