Home Actueel Procesrecht Wijziging in griffierechten

Wijziging in griffierechten

Procesrecht
22-11-18 Matthijs Ariëns

Een bedrijf dat in een incassoprocedure een vordering van net iets meer dan 500 euro heeft uitstaan, zal niet snel naar de rechter stappen. Aan het einde van de procedure wacht immers een rekening van 467 euro voor de griffierechten. Minister Dekker van Rechtsbescherming wil daar nu een einde aan maken.

Het griffierecht, het bedrag dat moet worden betaald aan een gerecht als je een civiele of bestuursrechtelijke zaak start, of als je daarin gedaagde bent, is afhankelijk van een aantal factoren: de zaak zelf, je inkomen ende vraag of je een particulier of rechtspersoon (een bedrijf of organisatie) bent.

Een bedrijf dat via de rechter betaling van een vordering tussen de 500 en 12.500 euro wil afdwingen, betaalt daarvoor 467 euro aan griffierechten. Geen probleem als het om 12.5000 euro gaat, maar als de vordering slechts 600 euro bedraagt, is een rechtszaak een weinig lonende stap. Een particulier betaalt minder, afhankelijk van zijn inkomen. Maar als die particulier na verlies van een incassoprocedure wordt veroordeeld tot betaling van de proceskosten, moet hij ook het hogere – door het bedrijf betaalde – griffierecht afrekenen.

Dekker wil naar een grotere differentiatie in tarieven. Volgens zijn plannen gaat een rechtspersoon straks 300 euro aan griffierecht betalen voor een vordering van 900 euro, particulieren slechts 200 euro. Dekker wil wel dat de wijzigingen in de tarieven budgetneutraal worden uitgevoerd. Dit betekent dat de tarieven voor vorderingen van € 5.000 en meer (in eerste aanleg) omhoog zullen gaan.

Wilt u meer weten over de kosten van procesvoering? Neem dan gerust contact met ons op!

Deel dit artikel