Home Actueel Archief Wie mag je mailen?

Wie mag je mailen?

Archief
26-09-17

Het Financieele Dagblad meldt dat Exact, uitgever van het meest gebruikte online boekhoudprogramma van Nederland, een wel erg ruime definitie van het begrip ‘gebruiker’ hanteert. De krant schrijft dat niet alleen de klant zelf, maar ook diens medewerkers en zelfs diens klanten door Exact worden benaderd als ‘gebruiker’. Mag dat?

Het Financieele Dagblad bracht de kwestie in de openbaarheid. Gebruikers van de boekhoudsoftware hadden zich bij de krant gemeld met klachten. Een Rotterdamse uitlener van juristen bijvoorbeeld  liet de mensen die voor hem werkten – veelal zzp’ers – zelf hun urenstaten invullen. Deze juristen werden vervolgens door Exact bestookt met reclame-uitingen. Zelfs de medewerkers van zijn klanten bleken doelwit te zijn geworden van marketingacties van Exact, zonder zijn toestemming.

Exact bestrijdt de berichtgeving van het FD  en verweert zich door te wijzen op de gebruiksvoorwaarden, waarin staat dat ‘users’ benaderd kunnen worden door Exact of door derden waarmee het bedrijf samenwerkt. De vraag is natuurlijk of de klanten van een klant ook ‘user’ zijn. Daarnaast wijst Exact erop dat er een mogelijkheid is om je af te melden.

Er valt over te twisten of dit verweer juridisch gezien standhoudt. Je mag volgens de wet in beginsel alleen commerciële boodschappen versturen aan bedrijven en particulieren als zij daar expliciet, actief toestemming voor hebben gegeven.

Is er inmiddels een factuurrelatie, dan is het mailen van een bestaande klant in veel relaties toegestaan. Het dient dan wel te gaan om e-mails met commerciële boodschappen over vergelijkbare diensten en producten. Daarnaast is het versturen van commerciële boodschappen via e-mail aan nog meer voorwaarden verbonden. Wilt u daar meer over weten? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel