Home Actueel Archief Wettelijke verankering van de franchisecode: doet ‘ie het of doet ‘ie het niet?

Wettelijke verankering van de franchisecode: doet ‘ie het of doet ‘ie het niet?

Archief
06-04-17

Deze maand nog zal minister Kamp van Economische Zaken een wetsvoorstel indienen om de Nederlandse Franchise Code (NFC) bindend te verklaren. Maar dat hebben we eerder gehoord.

De wettelijke verankering van de code staat haaks op het streven waaruit hij ontstaan is: zelfregulering – destijds een uitdrukkelijke wens van Kamp – lag immers aan de basis.  Vorig jaar kwam de NFC  tot stand, maar er wordt door marktpartijen nauwelijks iets mee gedaan. In de Tweede Kamer werd dan ook gevraagd om wettelijke verankering, waardoor partijen verplicht worden zich aan de NFC te houden.

Minister Kamp beloofde vorig jaar uiterlijk 15 maart 2017 met een wetsvoorstel te komen. Nu horen we dat het ‘deze maand’ gaat gebeuren. De minister is overigens inmiddels demissionair.

De wettelijke verankering zal vermoedelijk de vorm krijgen van 1 wetsartikel waarin een definitie van franchise zal worden opgenomen. Verankering in de wet vindt dan plaats via een Algemene Maatregel van Bestuur.

Wij wachten het af. Wij gaven al eerder https://www.kadv.nl/index.php?mact=NewsBW,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=1012&cntnt01returnid=115] aan dat ons enthousiasme over de NFC niet groot is: naar onze mening gaat het hier namelijk niet om een gedragscode en zal de verhouding tussen franchisenemer en franchisegever er niet door opknappen. De NFC treedt direct in de contractuele verhouding tussen franchisegever en franchisenemer. Door de code een wettelijke basis te geven, geeft Kamp dat misschien ook wel impliciet toe.

Deel dit artikel