Sinds 1 mei is het realiteit: de afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en de komst van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA).
Voor intermediairs is het dan ook de hoogste tijd om hun procedures voor de inhuur en bemiddeling van zzp’ers onder de loep te nemen. Daarom: 10 tips voor zzp-intermediairs.
Modelovereenkomsten
Partijen kunnen een modelovereenkomst met elkaar sluiten. Om een eigen overeenkomst de status van modelovereenkomst te laten krijgen, moet deze worden getoetst en goedgekeurd door de Belastingdienst. Dit is niet verplicht, maar uit het nieuwe systeem volgt dat een opdrachtgever door het werken met een modelovereenkomst gevrijwaard is van naheffingen. Op deze ‘vrijwaring’ valt het nodige af te dingen. Als de uitvoering van de modelovereenkomst namelijk anders is dan in de modelovereenkomst weergegeven, wordt de opdrachtgever alsnog met naheffingen geconfronteerd. Als een intermediair de zzp’er plaatst bij de opdrachtgever, dan geldt die tussenkomende partij als opdrachtgever en dus drager van het risico. En dat risico is niet gering: PWC Tax becijferde al dat voor iedere € 10.000,- die aan de zzp’er betaald is, men een bijkomend risico loopt van € 17.000,-. Bovendien is er het arbeidsrechtelijke risico van een dienstverband, met alle kosten van dien. Denk daarbij aan cao-toepassing, pensioen, een mogelijk onbepaalde tijdscontract, loonbetaling bij ziekte, etc.
10 tips voor zzp-intermediair
In vergelijking met het regime van de VAR worden in theorie alle verhoudingen niet zo wezenlijk anders bekeken, maar de verschuiving van het risico én de beperking van de vrijwaring vooraf zijn voor van wezenlijk belang. De tien belangrijkste aandachtspunten voor de intermediair zijn:
Arbeidsrechtelijke aspect
De Wet DBA verandert niets aan het arbeidsrechtelijke aspect van het werken met zzp’ers. De zzp’er die niet zelfstandig is en feitelijk werkt als een werknemer kan (via de kantonrechter) nog steeds een beroep doen op het bestaan van een arbeidsovereenkomst tussen hem en de intermediair of de opdrachtgever van de intermediair. Hoewel daar nu meer aandacht voor is, is op dat gebied niets verandert. De nieuwe fiscale regels brengen de arbeidsrechtelijke en fiscale praktijk zelfs dichter bij elkaar. Toch gaat de Belastingdienst hier anders mee om dan in het arbeidsrecht gebruikelijk is. Beide invalshoeken blijven dus van belang in het toetsen en aanscherpen van uw praktijk.
Bron: Professionals in Flex