Home Actueel Archief Werken in de hitte

Werken in de hitte

Archief
22-06-17

Het is snoeiheet, maar er moet toch gewerkt worden. Wat staat er eigenlijk in de Arbowet?

Specifiek over hitte staat niet zo veel in de wet, behalve dan  dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer (artikel 6.1.) Temperaturen worden niet genoemd, maar wel is bepaald  dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. Als werken bij een hoge temperatuur niet voorkomen kan worden, moet de werkgever:

 

De werkgever kan een tropenrooster invoeren, maar is daartoe niet verplicht. FNV Bouw heeft overigens aangekondigd zich bij de volgende cao-onderhandelingen hard te maken voor tropenroosters. De bouw-cao gaat uitgebreid in op koude omstandigheden, maar rept tot nog toe met geen woord over hitte.

 

Het is lastig om te bepalen wat ‘te warm’ betekent, omdat naast de temperatuur veel factoren een rol spelen:de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling en de kleding spelen een rol. Maar ook de mate van inspanning is bepalend. Zo zal iemand met een zittend beroep het minder snel warm krijgen dan iemand die zware lichamelijke arbeid verricht. Alleen een deskundige is nog in staat om te beoordelen wat ‘te warm’ inhoudt.

 

Wordt het toch te heet op de werkplek? Dan kan de Inspectie SZW (Voorheen Arbeidsinspectie) in actie komen. Maar zo’n vaart loopt het blijkbaar niet in Nederland.De afgelopen vier weken kreeg de inspectiedienst 71 klachten binnen over hitte op de werkvloer. Inspecteurs zijn in 26 gevallen poolshoogte gaan nemen. Het bleek echter dat problemen in goed overleg opgelost konden worden.

Op de website van het Ministerie van SZW staan tips om de hitte in uw bedrijf zo veel mogelijk te verminderen.

Deel dit artikel