Home Actueel Archief Welke kosten zijn na een echtscheiding aftrekbaar?

Welke kosten zijn na een echtscheiding aftrekbaar?

Archief Familierecht
01-02-18

Een echtscheidingsprocedure kan behoorlijk in de papieren lopen. Kosten die u verplicht moet maken voor een situatie waar u meestal helemaal niet op zit te wachten. Welke kosten zijn aftrekbaar?

Wel aftrekbaar

De kosten die de alimentatie-ontvanger maakt voor het verkrijgen, verhogen of behouden van de partneralimentatie zijn voor de belasting aftrekbaar. Denk aan de proceskosten en de kosten voor de juridische hulp die u hebt ingeschakeld. Dat geldt zowel voor kosten die zijn gemaakt tijdens de echtscheidingsprocedure als een zelfstandige procedure. Het is dus belangrijk dat uw advocaat op de facturen duidelijk aangeeft welke tijd hij waaraan besteed heeft. U kunt immers dat deel van die factuur aftrekken. Ook incassokosten van de alimentatie zijn aftrekbaar.

Betaalt u partneralimentatie aan uw ex-partner, dan mag de alimentatiebetaler dat als aftrekpost opvoeren voor de inkomstenbelasting. De partneralimentatie moet daarvoor wel zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of door de rechter zijn bepaald.

Niet aftrekbaar

De kosten van de echtscheidingsprocedure zijn niet aftrekbaar. Kosten die verbonden zijn aan het betalen of herzien van een alimentatieplicht, mag de alimentatiebetaler ook niet opgeven als aftrekpost, ook niet als hij/zij zich verweert tegen een alimentatieplicht.

Ontvangt u partneralimentatie, dan wordt dat gezien als inkomen en daar moet u belasting over betalen.

Kinderalimentatie wordt door de Belastingdienst niet als inkomen gezien. Ontvangt u als ouder kinderalimentatie, dan hoeft u daar geen belasting over te betalen. Kosten die u maakt om kinderalimentatie te verkrijgen, zijn niet aftrekbaar.

De ouder die kinderalimentatie betaalt, heeft vanaf januari 2015 geen recht meer op belastingaftrek.

Meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op!

 

Deel dit artikel