Home Actueel Archief Wat van mij is, blijft van mij….

Wat van mij is, blijft van mij….

Archief
25-04-16

De nieuwe wet is door de Tweede Kamer goedgekeurd en ligt nu ter beoordeling bij de Eerste Kamer. Een bruidspaar dat vanaf 1 januari 2017 in het huwelijksbootje stapt, trouwt standaard onder huwelijkse voorwaarden zonder een bezoek aan de notaris.

De tijd van de standaard gemeenschap van goederen is voorbij.

De Tweede Kamer heeft 19 april jl. ingestemd met de invoering van de nieuwe beperkte huwelijksgemeenschap. Deze wet zal vermoedelijk per 1 januari 2017 in werking treden.

Nu geldt een gemeenschap van goederen als standaard waarbij afwijking (door huwelijkse voorwaarden) mogelijk is. De nieuwe beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat de echtgenoten alleen het vermogen of de schulden die zij tijdens het huwelijk opbouwen gemeenschappelijk worden. De nieuwe regeling houdt in dat bij echtscheiding drie vermogens zijn: het privévermogen van partner 1, het privévermogen van partner 2 en het (gezamenlijk) tijdens het huwelijk opgebouwde vermogen. Alleen het vermogen van de nieuwe beperkte gemeenschap moet bij scheiding verdeeld worden. Ook voor-huwelijksvermogen, een schenking of een erfenis blijft voortaan privé en die hoef je bij scheiding niet meer te verdelen.

Toch kan het van belang zijn om huwelijkse voorwaarden op maat te laten maken en niet alleen als je ondernemer bent om het gemeenschappelijke vermogen veilig te stellen, maar ook als u bij een scheiding een andere verdeling voor ogen heeft. Ben je van plan om te trouwen, kom dan langs om u te laten adviseren over de mogelijkheden. Voor ieder echtpaar kan dit anders zijn. Over de mogelijke risico’s van een ondernemer verwijs ik ook naar mijn artikel: Ondernemer stel je huwelijkse voorwaarden goed op!

Neem gerust contact op met onze specialist op het gebied van huwelijkse voorwaarden, Amy Lamme.

 

Deel dit artikel