Home Actueel Archief Wat mag een pandhouder? Niets! (Behalve innen)

Wat mag een pandhouder? Niets! (Behalve innen)

Archief
16-05-14

Wanneer u van uw bank een krediet heeft ontvangen, dan zal u in de regel voor de terugbetaling van dat krediet zekerheden hebben verstrekt in de vorm van een pandrecht. Doorgaans wordt dan een (stil)pandrecht gevestigd op inventaris, voorraad en (handels)debiteuren. Blijft u vervolgens achter met uw aflossing aan de bank, dan kan de bank deze pandrechten gaan uitwinnen.

 

Bij de inventaris en voorraad zal dat betekenen dat het stille pandrecht wordt omgezet in een vuistpand; dit betekent dat de bank de spulletjes komt ophalen om te verkopen. In het geval van de (handels)debiteuren betekent dit dat de bank uw debiteuren kenbaar maakt dat zij een pandrecht heeft op dat wat u nog van uw debiteuren te vorderen heeft. Vanaf dat moment (van mededeling) kan uw debiteur alleen nog maar aan de bank betalen. Betaalt zij toch aan u, dan kan de bank de debiteur dwingen alsnog aan haar te betalen.

 

Pandhouders willen zich nog wel eens opstellen als eigenaren van de vordering. Zij willen met een debiteur die verweer voert tegen de verpande vordering nog wel eens een schikking treffen, maar mag dat eigenlijk wel? Nee, zei de Hoge Raad onlangs. Een pandhouder is alleen gerechtigd om de aan haar verpande vordering te innen, of de overeenkomst met een debiteur namens u op te zeggen, wanneer door die opzegging de vordering op uw debiteur ontstaat. Alle rechten die aan de vordering zijn verbonden, blijven verder bij de eigenaar van de vordering (u), rusten. U bent daarom (zelfs na de mededeling van de bank aan uw debiteur) nog bevoegd een betalingsregeling met uw debiteur overeen te komen of de gehele vordering zelfs kwijt te schelden(!).

 

Bent u zelf een debiteur en krijgt u een brief van een bank (of andere pandhouder), dan doet u er goed aan dit pandrecht te verifiëren, want zoals gezegd: u kunt na mededeling alleen nog maar bevrijdend aan de pandhouder betalen. Of u kunt dan van de gelegenheid gebruik maken door met uw schuldeiser (alsnog) nadere afspraken te maken!

 

Heeft u vragen over het uitwinnen van een pandrecht, of wordt u geconfronteerd met een pandhouder, belt u dan gerust!

Deel dit artikel