Home Actueel Archief Vrij verkeer van data binnen EU op handen

Vrij verkeer van data binnen EU op handen

Archief ICT & Privacy
03-01-18

De EU kent al een vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Daar komt waarschijnlijk snel een vijfde vrijheid bij: de EU-lidstaten hebben vorige week onofficieel overeenstemming bereikt over het principe van vrij verkeer van data.

Dataverkeer wordt nu nog in de EU belemmerd door nationale beperkingen.  Als de nieuwe vrijheid van dataverkeer van kracht is, geeft dat bedrijven meer mogelijkheden om niet-persoonsgebonden gegevens elders in Europa op te slaan en te verwerken.  Het gaat dus om gegevens die geen persoonsgegevens zijn in de zin van de AVG. De Europese Commissie wil onder meer ongerechtvaardigde datalocatie-eisen verbieden, datatoegang voor grensoverschrijdend toezicht en handhaving faciliteren en portabiliteit van niet-persoonlijke data stimuleren. De kosten voor dataopslag zullen daardoor ook dalen, is de algemene verwachting.

De lidstaten zijn het eens over het principe dat dataverkeer vrij moet zijn binnen de EU. Maar ze hebben wel afgesproken dat autoriteiten beperkingen mogen opleggen, namelijk in het geval dat de publieke veiligheid in het geding is. Dat moet dan wel gemeld worden aan de Europese Commissie. Verder is afgesproken dat de verschillende  autoriteiten toegang krijgen tot data die in een ander EU-land zijn opgeslagen.

De lidstaten zijn het eens, maar het Europees Parlement moet nog instemmen. Als het aan de lidstaten ligt, gebeurt dat uiterlijk juni 2018.

Meer weten over vrijheden en beperkingen rondom dataverkeer? Neem dan contact met ons op.

 

Deel dit artikel