Zeventig procent van de Nederlanders vindt dat Bevrijdingsdag elk jaar een vrije dag zou moeten zijn. Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept zelfs het nieuwe kabinet op om dit te regelen. Hoe zit het nu precies met vrij zijn op Bevrijdingsdag?
Werknemers hebben recht op een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar, namelijk vier keer het aantal uren dat iemand per week werkt. Daarnaast zijn er in Nederland zeven officiële vrije feestdagen: nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaart, Koningsdag, Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede kerstdag. Overigens: een werkgever hoeft dagen als Hemelvaart, Pinksteren, de kerstdagen en nieuwjaarsdag niet verplicht vrij te geven. Deze dagen zijn weliswaar officiële vrije dagen, maar juist in de horeca wordt op die dagen extra hard gewerkt.
Bevrijdingsdag is géén officiële vrije feestdag. Werkgevers kunnen via een cao of arbeidsovereenkomst vastleggen dat 5 mei een verplichte vrije dag is. Er bestaan wat dat betreft veel varianten: zo krijgen ambtenaren eens in de vijf jaar – een lustrumjaar – wel een dagje extra van de baas. Andere werknemers krijgen elk jaar vrij, of ook eens in de vijf jaar, maar dan niet per se in een lustrumjaar.
Soms moeten deze verplichte vrije dagen van het vakantiesaldo afgetrokken worden, soms ook niet. Ook de beloning voor wie toch moet werken kan variëren. Afhankelijk van de (collectieve) arbeidsovereenkomst kan een werknemer gecompenseerd worden voor werken op Bevrijdingsdag in de vorm van extra vrije tijd of een hogere beloning. Weer anderen, zoals eindredacteuren bij een krant, doen hun werk op Bevrijdingsdag onder dezelfde voorwaarden als elke willekeurige maandag.
De afspraken zijn net zo veelkleurig als de Bevrijdingsfestivals.
Meer weten over arbeidsovereenkomsten en verlofregelingen?