In de jaren zeventig werden de huizen in Ruigoord, een voormalig dorp in de Amsterdamse Houtrakpolder, gekraakt en in bezit genomen door kunstenaars. De voormalig beheerder van een van de panden in de kunstenaarskolonie moet nu zijn biezen pakken van de rechter.
Ruigoord werd door de krakersacties een vrijhaven voor kunstenaars. Nog steeds zijn er ateliers gevestigd en in het voormalige kerkgebouw vinden culturele activiteiten plaat, soms georganiseerd door Stichting Landjuweel. In 2010 heeft Landjuweel het pand ‘De Vuurvogel’ ondergehuurd van hoofdhuurder Stichting Ruigoord. In de huurovereenkomst staat dat het gehuurde uitsluitend mag worden gebruikt als atelier en niet als woonruimte. Landjuweel had het plan om bij wijze van experiment één ruimte in De Vuurvogel om niet ter beschikking te stellen aan een door haar aan te wijzen beheerder en de overige kamers in het pand te gebruiken als logies voor incidentele gasten, optredende artiesten of muzikanten en dergelijke. Vervolgens werd een beheerder aangesteld. Maar na een aantal jaren liet Landjuweel de beheerder weten dat de beheerderstaak beëindigd werd en dat hij daarom De Vuurvogel moest verlaten. Die beslissing werd toegelicht in een brief, waarin onder meer stond dat de beheerder tegen de afspraken in het pand ernstig had verwaarloosd en dat hij het pand in strijd is met de algemene huurvoorwaarden in Ruigoord permanent bewoonde. Bovendien zouden de kosten voor huur, gas en licht etc. te zwaar drukken op de begroting van St. Landjuweel en was er een aantal keer politieaandacht voor het pand geweest vanwege de gedragingen van de beheerder. Onaanvaardbaar, vonden zowel Landjuweel als de Stichting Ruigoord.
Tegelijkertijd zegde Landjuweel de huur van De Vuurvogel op; de opzegging werd door Stichting Ruigoord aanvaard. Maar de beheerder vertrok niet, ondanks herhaalde verzoeken van Landjuweel in de afgelopen jaren. Hij beroept zich op huurbescherming.
Volgens de rechter is daar echter geen recht op, omdat geen sprake is van een huurovereenkomst.
De beheerder hoefde immers niet te betalen voor de ruimte: het gebruik was om niet. Een Landjuweel hoeft ook geen zwaarwegende grond voor opzegging te hebben, aldus de rechtbank, omdat de eisen van redelijkheid en billijkheid in verband met de aard en inhoud van de overeenkomst en de omstandigheden van het geval dat niet met zich meebrengen. Bovendien gaat het hier om atelierruimte, waar de voormalig beheerder volgens eigen zeggen niet woont. Volgens de rechter heeft de beheerder het grote geduld dat Landjuweel met hem heeft gehad ten onrechte opgevat als een wens om de relatie voort te zetten. Nergens op gebaseerd, aldus de rechter. De beheerder moet De Vuurvogel ontruimen.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van huuropzegging? Neem dan gerust contact met ons op!
Team Vastgoed
Claudia Janssens