Home Actueel Archief Voorkom misleidende prijzen

Voorkom misleidende prijzen

Archief Contractenrecht
19-01-18

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt @Leisure BR B.V., dat onder meer de handelsnaam Belvilla exploiteert, een boete van 325.000 euro op.

De vanaf-prijzen voor het boeken van vakantiehuizen op de website belvilla.nl waren misleidend, volgens de ACM. Het bleek namelijk onmogelijk een vakantiehuis voor de vermelde vanaf-prijs te boeken. Ook over de onvermijdbare kosten was de organisatie niet helder genoeg. Voor de ACM, die wil dat consumenten duidelijk(er) geïnformeerd worden over de prijs van het aanbod, zijn de prijzen in de reisbranche al zo’n vijf jaar een belangrijk aandachtsgebied.

Sinds 2014 mag de ACM ook daadwerkelijk optreden tegen overtreders en sinds 2016 is zij bevoegd om hogere boetes op te leggen. Eerder werden al onder meer KLM en Corendon op de vingers getikt. Corendon had bij het aanbieden van pakketreizen en vliegtickets niet tijdig genoeg alle bijkomende kosten vermeld en moest 350.000 euro aftikken.

Een reis moet geboekt kunnen worden voor de aangeboden prijs in de advertentie. Op de homepagina van Belvilla stonden aanbiedingen voor vakantiehuizen in een bepaalde regio. Maar als je doorklikte, bleken er helemaal geen vakantiehuizen in die regio beschikbaar voor die prijs.

Er kunnen vaste onvermijdbare kosten per persoon of per boeking zijn. Als het aanbod een ‘vanaf-prijs’ per persoon betreft, en de onvermijdelijke kosten door de aanbieder per persoon worden berekend, moet dit al direct in de vanaf-prijs opgenomen te zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toeristenbelasting of bedlinnen. Bestaat het aanbod uit een ‘vanaf-prijs’ per boeking, dan moeten alle bedragen die per boeking worden berekend in deze ‘vanaf-prijs’ opgenomen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan: boekingskosten of een bijdrage Calamiteitenfonds. Zijn de onvermijdbare kosten ‘vast’, dan moeten ze direct in het aanbod worden opgenomen.

Variabele onvermijdbare kosten moeten in één oogopslag te vinden zijn. Een verwijzing naar een voetnoot of kleine lettertjes is onvoldoende. Variabele onvermijdbare kosten zijn kosten waar de consument niet omheen kan, maar die pas in een later stadium worden vastgesteld. Denk bijvoorbeeld aan een reis met een vanaf-prijs per persoon, waar de (onvermijdelijke) boekingskosten over het aantal deelnemers kunnen worden verdeeld.

Kosten voor extra’s, zoals excursies of een annuleringsverzekering hoeven niet in de advertentieprijs te worden meegerekend, maar de aanbieder moet wel van te voren duidelijk maken welke elementen wel en welke niet in het aanbod zijn inbegrepen. Tijdens het boekingsproces mogen die extra’s niet vooraf reeds aangevinkt staan (opt-out): de consument moet actief en bewust zélf kunnen aangeven van welke elementen hij gebruik wil maken.

Meer weten over  afspraken in B2C relaties? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel