Home Actueel Archief Vijf juridische “do’s en don’ts” voor starters

Vijf juridische “do’s en don’ts” voor starters

Archief
07-08-12

 

Ondanks de woelige economische tijden zijn er in het eerste kwartaal van 2012 nog ongeveer 39.000 mensen een nieuwe onderneming gestart. Als startende ondernemer komt er veel op u af. U moet veel keuzes maken, waarbij de nodige juridische aspecten aan de orde komen.

 

Aan welke vijf  juridische “do’s en don'ts” moet een startende ondernemer denken?

 

1. Denk goed na over de juridische vorm (rechtsvorm) die u voor uw onderneming kiest. 

 

Start u als eenmanszaak, als V.O.F of als B.V.? Welke rechtsvorm het beste bij uw onderneming past, hangt af van uw situatie. De keuze heeft gevolgen voor uw aansprakelijkheid. Bij een V.O.F. of een eenmanszaak bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor schulden. Een  B.V. is een rechtspersoon en beschermt u tegen persoonlijke aansprakelijkheid, tenzij sprake is van wanbeleid. Dat betekent dat een B.V. in beginsel aansprakelijk is voor eventuele schulden.

 

Ook fiscale overwegingen spelen een rol. De eenmanszaak en de V.O.F vallen onder de inkomstenbelasting. De B.V. valt onder de vennootschapsbelasting. De inkomstenbelasting kent fiscaal aantrekkelijke startersregelingen. Daardoor kan het interessant zijn om pas na een of twee jaar voor een B.V. te kiezen. 

 

2. Zet afspraken met uw zakenpartners goed op papier. 

 

U kunt de samenwerking met een zakenpartner op verschillende wijzen vormgeven. U kunt samen een onderneming oprichten. Ook kunt u beiden een eenmanszaak starten en elkaar voor opdrachten inhuren. Als u samen aandelen in een B.V. krijgt, zorgt u dan voor een goede aandeelhoudersovereenkomst waarin de afspraken tussen de aandeelhouders duidelijk worden vastgelegd. Onduidelijkheden kunnen tot conflicten leiden.

 

3. Indien u als ondernemer start door de overname van een bestaande onderneming, zorg er dan voor dat u de afspraken met de verkoper duidelijk schriftelijk vastlegt. 

 

Neemt u alleen activa over of is het beter om (een gedeelte van) de aandelen over te nemen?  Hierbij spelen juridische, financiële en fiscale overwegingen een rol. Wellicht start het traject met een geheimhoudingsovereenkomst of een intentieovereenkomst. Er dient onderzoek te worden gedaan naar de financiële en juridische toestand van de onderneming en er dient  te worden onderhandeld over de koopprijs en de koopovereenkomst.

 

4. Hanteer heldere schriftelijke offertes en overeenkomsten met uw klanten of afnemers en zorg voor goede algemene voorwaarden. 

 

Het is daarbij cruciaal dat de algemene voorwaarden op de juiste wijze van toepassing worden verklaard en ter hand worden gesteld. Anders kunt er geen beroep op doen!

 

5. Check van te voren of de door u gekozen bedrijfsnaam of productnaam nog beschikbaar is. 

 

Indien u een reeds bestaande bedrijfsnaam gebruikt, kan dat als gevolg hebben dat u deze naam niet meer mag gebruiken. U kunt door degene die de naam al langer voert worden gedwongen om uw naam aan te passen.

 

Het bovenstaande geeft slechts een overzicht van een aantal van de juridische aspecten waar een startende ondernemer aan moet denken. Denkt u bijvoorbeeld ook aan de huurovereenkomst voor uw bedrijfshuisvesting, de overeenkomsten die u met eventuele personeelsleden aangaat en vergunningen die voor uw branche gelden. Kortom: veel geregel. Het is dan ook aan te raden om tijdig een adviseur in te schakelen. 

Deel dit artikel