Home Actueel Archief Verlaging kinderalimentatie? Laat nu een herberekening maken.

Verlaging kinderalimentatie? Laat nu een herberekening maken.

Archief
22-12-14

Vanaf 1 januari 2015 gaat er op financieel gebied het een en ander veranderen voor gescheiden ouders. De invoering van de Wet Hervorming Kinderregeling heeft gevolgen voor de hoogte van veel reeds vastgestelde kinderalimentatiebedragen.

 

 

Wetswijziging en de gevolgen voor de kinderalimentatie

Op 1 januari 2015 treedt de Wet hervorming kindregelingen in werking. Dit heeft tot gevolg dat de alleenstaande oudertoeslag in de bijstand, de alleenstaande ouderkorting en het fiscaal voordeel bij het betalen van kinderalimentatie vervallen. Door deze nieuwe wet wordt het kindgebonden budget verhoogd. Daarnaast wordt de zogeheten ‘alleenstaande ouderkop’ ingevoerd, een geheel nieuwe bepaling.

 

Wat betekent dat in de praktijk?

Door het verhogen van de bijdrage van de overheid in de kosten van de kinderen (de invoering van de alleenstaande ouderkop) en het lager worden van de draagkracht van de alimentatiebetaler door het vervallen van het fiscaal voordeel, zal de hoogte van de te betalen kinderalimentatie lager uit kunnen vallen. Door deze wetswijziging voldoet de huidige kinderalimentatiebijdrage vermoedelijk niet meer aan de wettelijke maatstaven. U kunt dus in veel gevallen om wijziging van de kinderalimentatie vragen. De verzorgende ouder zal daardoor in die gevallen, geen, of een lager bedrag aan kinderalimentatie gaan ontvangen. Een belangrijk punt is wel dat als de kinderalimentatie wijzigt, ook de partneralimentatie moet worden aangepast.

 

Het is belangrijk een herberekening te maken, waarbij ik u kan helpen. Neem gerust contact met mij op.

Deel dit artikel