Als een professionele verkoper een deal sluit met een consument buiten de eigen verkoopruimte, dan is de richtlijn betreffende consumentenrechten (“e-commerce richtlijn”) van toepassing. Maar wanneer is sprake van een overeenkomst buiten de verkoopruimte? Deze vraag heeft de gemoederen van Essent lange tijd beziggehouden.
Sinds enkele jaren opereert Essent onder meer vanuit stands bij de Mediamarkt. Wie een overeenkomst sloot, ontving actievoorwaarden, waarin onder meer stond dat de gesloten overeenkomst niet geldt als een koop op afstand. De consument heeft op basis van deze voorwaarden dus geen bedenktijd, die hij wel zou hebben op basis van de e-commerce richtlijn.
Als klanten de overeenkomst toch wilden ontbinden, accepteerde Essent de ontbinding niet. Aan de meeste klanten werd vervolgens een opzegvergoeding in rekening gebracht. De Consumentenbond ontving diverse vragen en klachten en de bond schakelde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in. Als gevolg van dit ingrijpen kwam tussen de ACM en Essent een toezeggingsbesluit tot stand, waarin Essent onder meer onderstaande belooft:
Op 31 maart 2017 heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak waarbij door Essent een energiecontract was afgesloten in de Mediamarkt. Het contract was afgesloten op basis van de oude voorwaarden (zonder bedenktijd). De betreffende klant wenste over te stappen, maar Essent accepteerde dit niet en bracht een opzegvergoeding in rekening.
De rechter merkt op dat het opmerkelijk is dat Essent zich op het standpunt stelt dat de regels ten aanzien van de koop buiten verkoopruimte niet van toepassing zijn aangezien Essent per 1 december 2015 heeft verklaard dat zij zich aan de nieuwe afspraken zal houden.
De rechter maakt er niet veel woorden aan vuil maar komt tot de conclusie dat:
Uit deze uitspraak wordt duidelijk dat de regels ten aanzien van verkoop op afstand ook van toepassing zijn wanneer de verkoop plaatsvindt vanuit stands die geplaatst zijn in de winkels van een andere onderneming, wat mij betreft een juist oordeel.
Welke les kunnen we hieruit trekken? Bepaal vooraf of uw verkoop plaatsvindt binnen of buiten verkoopruimte. In laatstgenoemd geval dient u de consument vooraf te informeren over het herroepingsrecht. De sanctie is niet gering: de consument kan ontbinden en is geen vergoeding verschuldigd voor de levering van de diensten.
Meer weten?