Home Actueel Archief Verfrissend verlof

Verfrissend verlof

Archief
14-11-17

Niet iedere werknemer wil standaard vrij zijn met kerst of rond de jaarwisseling. Sommige mensen bewaren hun vrije dagen liever om Jom Kippoer, Chinees nieuwjaar of Diwali te vieren.

Vooral hightechbedrijven hebben verfrissende ideeën over vakantiedagen.

Bij het Zweedse Spotify werken wereldwijd 3.500 mensen van meer dan 90 nationaliteiten. Werknemers kunnen officiële vrije dagen – zoals 25 december – ruilen voor vrije dagen naar keuze. Zo hebben de medewerkers de vrijheid om de ‘waarden en overtuigingen te vieren die hun aan het hart gaan’, aldus het bedrijf.

Bij verschillende bedrijven, waaronder het sociale medium LinkedIn, mogen de medewerkers (6.000 stuks) zelf bepalen hoe vaak en hoe lang ze met vakantie gaan: het maximum aantal vakantiedagen is afgeschaft door het bedrijf. Vrij nemen moet overigens wel inoverleg met een leidinggevende gebeuren en niet alles is toegestaan: ook zes maanden vrij is geen vakantie maar betaald verlof, aldus LinkedIn. De werknemers hebben in ieder geval de kerstweek en de eerste week van juli vrij. En ze moeten minimaal drie weken per jaar vrij nemen.

Financieringsplatform Kickstarter voerde ook ooit onbeperkte vakantie in, maar schafte het principe weer af: door het competitieve arbeidsklimaat namen medewerkers veel te weinig vrij. De disbalans tussen werk en privé leverde te veel (gezondheids)klachten op.  

Het Britse bedrijf Triggertrap laat collega’s onderling controleren of ze genoeg vrije tijd opnemen en bij Evernote krijgen de werknemers een bonus van 1.000 dollar als ze minimaal een week per jaar vrij nemen. In Nederland treedt hightechbedrijf Bynder in de voetsporen van bedrijven als Netflix, Best Buy en LinkedIn: medewerkers kunnen naar hartenlust vakantiedagen opnemen. Overigens heeft het bedrijf wel een minimumaantal vakantiedagen vastgesteld.

Niet alles is mogelijk in Nederland, maar wilt u als werkgever meer weten over de mogelijkheden van minder traditionele verlofregelingen? Neem contact met ons op.

 

Deel dit artikel