Huurders van bedrijfsruimte mogen het pand niet zomaar naar eigen wens en smaak verbouwen. Daarvoor is schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig, zo staat in de wet. Alleen voor veranderingen die bij het einde van de huurovereenkomst zonder noemenswaardige kosten ongedaan kunnen worden gemaakt, is die toestemming niet nodig.
De huurders van een bedrijfsruimte met daarboven gelegen woning hebben aan den lijve ondervonden wat er kan gebeuren als een huurder gaat verbouwen zonder toestemming van de verhuurder. In de bedrijfsruimte werd door de huurders een wokrestaurant gedreven en toen ze zonder toestemming van de verhuurder aan het verbouwen sloegen, is de verhuurder een procedure begonnen. Er speelde echter meer tussen deze partijen. Zo betaalden de huurders de huur structureel te laat, voldeden de huurders de huurprijsindexeringen niet en waren de huurders in een eerdere procedure veroordeeld om onbevoegde kamerverhuur in het gehuurde te beëindigen. Het was dus niet de eerste keer dat de verhuurder en de huurders elkaar bij de rechter troffen.
Kort geding procedure ontruiming
De verhuurder is een kort geding procedure begonnen en heeft, onder andere vanwege de betalingsproblemen, ontruiming van de verhuurde bedrijfsruimte gevorderd. De verbouwing, waaraan zonder toestemming was begonnen, speelde echter de belangrijkste rol in de procedure. De huurders waren namelijk bezig om in een bij het restaurant behorende zaal een constructie van kamers met een verbindingsgang te creëren. Ook waren er door de huurders veranderingen aangebracht in de cv-installatie en elektriciteitsvoorziening, naar alle waarschijnlijkheid om een douchegelegenheid te maken. Voor geen van deze werkzaamheden was toestemming aan de verhuurder gevraagd. Niet alleen de wet vereist in dit geval toestemming, ook in de huurovereenkomst zelf was de toestemmingsplicht voor veranderingen aan de gehuurde bedrijfsruimte vastgelegd.
Veranderingen zonder noemenswaardige kosten ongedaan te maken?
De huurders verklaarden in de procedure dat het wokrestaurant niet lekker liep en dat zij kamers wilden verhuren via Airbnb of in de vorm van een bed & breakfast. Daarvoor waren volgens de huurders cosmetische ingrepen nodig en de werkzaamheden die zij hadden uitgevoerd konden volgens de huurders dan ook makkelijk ongedaan worden gemaakt, maar daar dacht de verhuurder heel anders over. Toen gebeurde er iets vrij bijzonders in deze procedure. Hoewel het een kort geding procedure was en daar eigenlijk geen ruimte is voor onderzoek, heeft de rechter reden gezien om de gehuurde bedrijfsruimte zelf te inspecteren om te beoordelen of de uitgevoerde werkzaamheden zonder noemenswaardige kosten ongedaan konden worden gemaakt.
De rechter heeft met eigen ogen gezien dat er kamers zijn gecreëerd, muren zijn opgetrokken, verwarmingen en badkamers zijn geplaatst, nieuwe aansluitingen zijn geplaatst en de vloer is aangepast. Bovendien wisten de huurders ook nog eens te vertellen dat zij een financiering van € 25.000,- hadden afgesloten om de kosten van de verbouwing te dekken. De rechter was er dan ook snel uit: de huurders hadden niet met de werkzaamheden mogen beginnen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de verhuurder. Die toestemming hadden de huurders zelfs niet gevraagd. Het feit dat gecertificeerde bedrijven de werkzaamheden uitvoerden en dat er geen gemeentelijke vergunningen nodig waren voor de verbouwing, maakt dat niet anders. De vorderingen van de verhuurder zijn dan ook toegewezen en de huurders moeten ergens anders gaan wonen en wokken.
Heeft u vragen over het wijzigen en/of verbouwen van gehuurde bedrijfsruimte, kantoorruimte of woonruimte? Neem dan contact op!