Home Actueel Archief Valt er nog wat te verrekenen met uw bedrijf?

Valt er nog wat te verrekenen met uw bedrijf?

Archief
13-02-14

In tijden dat de beschikking over geld niet zo vanzelfsprekend is, wordt men creatief met betalen. Ruilen steekt weer de kop op, of anders gezegd, verrekenen als het om geld prestaties over en weer gaat.

 

Stel uw bedrijf werkt veel samen met een collega-bedrijf. Het collega-bedrijf heeft meerdere werkmaatschappijen, BVtjes, waarmee u te maken heeft. In de praktijk sturen u en het collega-bedrijf over en weer rekeningen aan elkaar. Elke maand maakt u met elkaar de balans op, en dan wordt er afgerekend. Verrekend wordt er waar dat kan en het saldo wordt betaald. De ene keer ontvangt u en de andere keer uw collega. Praktisch.

 

Dan gaat uw collega failliet. De curator kijkt naar de debiteurenlijst van de verschillende BVtjes en stuurt u een sommatie voor de betaling van facturen die opstaan. Zo gebeurde het ook in het faillissement van Megapool.
 

Door de brief van de curator bekijkt u de situatie en inderdaad u heeft een schuld aan bedrijfje A, maar ook een vordering op bedrijfje B. De curator zal zeggen, betaalt u maar de vordering aan A, en ik zet uw vordering wel op de lijst van crediteuren bij B. Daar bent u niet blij mee, en terecht. Een recht op verrekening heeft u niet volgens de faillissementswet (art 53), en het onderscheid in de BV's is heilig, zo oordeelden diverse rechters reeds (rechtbanken Arnhem en Haarlem).

 

Hoe dit te voorkomen? Door bij de maandelijkse afrekening in de praktijk met elkaar af te spreken dat alle bedrijfjes van de partijen over en weer hun vorderingen en schulden met elkaar mogen verrekenen. Leg het vast in email correspondentie tussen elkaar als je bijvoorbeeld weer eens maandelijks afrekent met elkaar. Wil je meer zeker van je zaak zijn, laat het dan even checken bij Köster Advocaten in Haarlem. Voor geringe kosten heb je het goed geregeld en kan je boekhouder naar hartelust verrekenen!

 

De Rabobank heeft dit soort ruime verrekeningen ook vaak in haar financieringsvoorwaarden opgenomen. Als Interpolis of De Lage landen bijvoorbeeld iets op u te vorderen heeft, dan zou de Rabobank dit zomaar met uw creditsaldo mogen verrekenen! Dat weet of wist u vast niet, maar het is wel handig voor De Lage Landen als haar debiteur failliet gaat en zij nog leasetermijntjes open hebben staan! Dan staat er misschien nog een potje geld bij de Rabobank om mee te verrekenen! Opletten dus, of deze kleine lettertjes niet accepteren.

Deel dit artikel