Home Actueel Archief Trainersontslag op staande voet

Trainersontslag op staande voet

Archief
25-04-17

Na twaalf nederlagen in de laatste dertien competitieduels werd het dienstverband met NEC-trainer Peter Hyballa met onmiddellijke ingang beëindigd. Ontslag op staande voet, dus. Hoe werkt dat eigenlijk?

Alleen als er sprake is van een dringende reden mag een werkgever de arbeidsovereenkomst met een  werknemer met onmiddellijke ingang beëindigen. De wet spreekt van ‘…daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer, die ten gevolge hebben dat van de werkgever redelijkerwijs niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortbestaan.’ In de praktijk gaat het vaak om zaken als diefstal, werkweigering, grove beledigingen of andere misdragingen. Ontslag op staande voet moet onverwijld gegeven worden  én de dringende reden moet de werknemer onverwijld meegedeeld worden.

Voor een ontslag op staande voet hoeft geen toestemming gevraagd te worden aan het UWV Werkbedrijf of de kantonrechter. Als het ontslag op staande voet terecht gegeven is, heeft de werknemer ook geen recht op een WW-uitkering.

Hyballa deed geen greep uit de kas, hij vergreep zich niet aan spelersvrouwen en hij beledigde geen bestuursleden.  Sterker nog: in de eerste seizoenshelft oogstte hij vooral lof vanwege zijn onconventionele aanpak. Maar na de laatste twee wedstrijden werd hij opgewacht door boze fans, die hem ter verantwoording riepen. De clubleiding heeft het er moeilijk mee ,, Hyballa heeft er alles aan gedaan om betere resultaten te behalen, maar we zien geen uitgangspunten meer voor verbetering in het proces om in de eredivisie te blijven”, zegt algemeen directeur Bart van Ingen in de Volkskrant.  Dat klinkt als een ideale werknemer, maar toch werd Hyballa zomaar de tent uit geknikkerd. Hij heeft nu twee maanden de tijd om zijn ontslag aan te vechten bij een kantonrechter.

In de praktijk – en zeker in de voetbalpraktijk – komt het vaak voor dat partijen  na een ontslag op staande voet toch nog een schikking bereiken en afspraken maken over een ontslag met wederzijds goedvinden. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat de werkgever niet het risico wil lopen dat de rechter het ontslag op staande voet vernietigt. De werknemer wil een proces vaak vermijden omdat hij  geen kosten voor de procedure wil  maken. Bovendien loopt de werknemer het risico dat de rechter het ontslag op staande voet bekrachtigt. In dat geval verliest de werknemer definitief zijn baan, zijn inkomen en zijn recht op een WW-uitkering.

Peter Hyballa wenst NEC het allerbeste voor de toekomst en hoopt dat de club zich handhaaft in de eredivisie.

 

Deel dit artikel