Home Actueel Archief To call or not to call: dit zijn de regels

To call or not to call: dit zijn de regels

Archief
07-12-17

Telefonische verkoop is een betrekkelijk goedkoop, effectief en persoonlijk marketinginstrument.  Bedrijven zetten het graag in om consumenten over te halen (meer) producten of diensten af te nemen. Maar u mag niet zomaar iedereen bellen. Omdat de regels vaak worden overtreden, heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ze nog een keer op een rij gezet.

Bel-me-niet-register

Mensen die staan ingeschreven in het Bel-me-niet Register mag u niet bellen, ook niet als u een goededoelenorganisatie of een politieke partij bent. Het maakt niet uit hoe u aan het telefoonnummer bent gekomen: ook als dat uit een openbare bron komt, mag u het niet gebruiken.  Alleen als consumenten klant van uw bedrijf zijn of geweest zijn, mag u ze bellen, ook als ze ingeschreven staan in het Bel-me-niet Register. U moet dan wel vragen of u mag blijven bellen. Zeggen ze nee? Dan mag u niet meer bellen. En als iemand daar zelf en op eigen initiatief om gevraagd heeft, mag u ook bellen, met bijvoorbeeld een aanbieding.

Eigen initiatief

Voor eigen initiatief moet de consument actief en uit zichzelf hebben aangegeven dat hij gebeld wil worden, bijvoorbeeld via de website van uw bedrijf. Het invullen van een prijsvraag of enquête kan niet worden gezien als op eigen initiatief vragen om gebeld te worden.

Opt-out

In elk commercieel verkoopgesprek moet de verkoper de consument de mogelijkheid bieden om aan te geven dat zij niet meer door uw bedrijf gebeld willen worden:  de opt-out.

Klanten

U mag eigen (ex-)klanten bellen voor commerciële doeleinden, tenzij zij hebben aangegeven dat zij dat niet willen. Een consument is pas (ex-)klant als hij een betaalde dienst of betaald product bij u heeft afgenomen. Een gratis gadget maakt van een consument dus niet meteen een klant!

Callcenter

Wie een callcenter inschakelt voor de telefonische verkoop , is nog steeds verantwoordelijk voor het naleven van de telemarketingregels. Check dan ook de handelswijze van het callcentre waarmee u zaken doet.

Meer weten over de regels rondom telefonische verkoop? Call us!

Deel dit artikel