Volgens de satirische website De Speld werkte een bestuurder van een strooiwagen gisteren een dagje thuis, omdat hij het te glad vond op de weg. In veel andere beroepen, zoals in zorg en onderwijs, is thuiswerken niet mogelijk, al sneeuwt het 3 meter op een dag. Maar ook voor andere werknemers geldt: thuiswerken is vaak geen vrije keuze.
NS, ProRail en Rijkswaterstaat riepen mensen tijdens de recente sneeuwval op om thuis te werken, maar dat is in essentie een zaak tussen werkgever en werknemer. NS, KNMI en anderen kunnen alleen hun eigen werknemers verzoeken thuis te gaan werken. Een werkgever kan vaak eisen dat een werknemer gewoon op de werkplek verschijnt, ook al ligt de sneeuw huizenhoog, staat er 1.500 kilometer file en rijden er geen treinen in de Randstad.
Vaak staat in de arbeidsovereenkomst van een werknemer de standplaats dan wel werkplaats opgenomen. Een werknemer verplicht zich dan om zijn werkzaamheden op/vanuit die werkplek uit te voeren. Toch staan veel werkgevers het toe om thuis te werken. Werkgevers stimuleren het thuiswerken zodat zij minder kosten maken voor werkplekken (voor het voltallige personeel) en vergoedingen van woon-werkverkeer. Bovendien is de mogelijkheid tot thuiswerken voor veel werknemers een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Op dagen dat het KNMI een Code Rood afgeeft, zijn ook werkgevers die thuiswerken minder op prijs stellen, vaak wat toegevender.
Thuiswerken vastleggen
In sommige arbeidsovereenkomsten is vastgelegd dat werknemers ook thuis mogen werken. Vaak gaat dit gepaard met een thuiswerkreglement waar de regels omtrent het thuiswerken in zijn vastgelegd. Verstandig! Er zijn namelijk niet alleen bedrijfsmatig maar ook juridisch een aantal zaken waar je als werkgever rekening mee moet houden op het moment dat je werknemers thuis laat werken.
In een thuiswerkreglement moeten onder andere de volgende zaken worden opgenomen:
Hulp nodig bij het opstellen van een thuiswerkreglement? Neem contact met ons op.