Home Actueel Archief Telefoonabonnement met “gratis” telefoon, pas op voor een toekomstige BKR-registratie!

Telefoonabonnement met “gratis” telefoon, pas op voor een toekomstige BKR-registratie!

Archief
02-06-16

Vrijwel alle mobiele telefoons zijn tegenwoordig smartphones met een waarde die al snel ligt boven de € 250,-. Dergelijke mobiele telefoons worden vaak in combinatie met een telefoonabonnement aangeboden voor een vaste prijs per maand.

De looptijd is meestal 12 of 24 maanden. Dit betekent dat de kosten van de mobiele telefoon in deze periode worden afbetaald. Dit is een vorm van koop op afbetaling welke valt onder de noemer kredietverstrekking. De aanbieder van dit krediet heeft daarvoor een vergunning nodig van de AFM. De gedachte hierachter is dat consumenten daardoor beter beschermd worden. Mede doordat de prijs van een mobiele telefoon de afgelopen jaren flink is gestegen zijn vooral jongeren in problematische schulden gekomen.

De consument moet door de telecomaanbieder duidelijk worden geïnformeerd over het telefoonkrediet en de kosten. Tegenwoordig moet daarom de kosten voor het krediet voor de mobiele telefoon apart vermeld worden. De Hoge Raad oordeelde in 2014 al dat dergelijke abonnementen met de verstrekking van een “gratis” toestel als lening gekwalificeerd moeten worden. Jeroen Dijsselbloem gaf onlangs aan dat telecombedrijven aan dezelfde regels moeten gaan voldoen als andere ‘normale’ kredietverstrekkers. Het ligt daarbij in de lijn der verwachtingen dat de telefoonkredieten vanaf € 250,- ook moeten worden geregistreerd bij het BKR. Nu nog worden dergelijke kredieten geregistreerd bij Preventel (een samenwerkingsverband tussen mobiele providers) maar de koppeling van dit register met het BKR of zelfstandige registratie van dergelijke kredieten in het BKR behoort volgens Dijsselbloem tot de mogelijkheden.

Wanneer u in dat geval bijvoorbeeld een huis wilt kopen en daarvoor een hypotheek nodig heeft, dan zal een bank ook rekening houden met het krediet dat u bent aangegaan voor uw telefoon. Dit betekent dat u een lagere hypotheek zult kunnen krijgen dan dat u een telefoon direct koopt en een sim-only-abonnement afsluit. Wanneer u het toestel zelf in één keer aanschaft sluit u geen krediet af en wordt er dus ook geen financiering van de telefoon in het BKR geregistreerd.

De registratie betekent dan overigens ook de mogelijkheid om negatief geregistreerd te staan wanneer u uw verplichtingen naar de telecomproviders (tijdelijk) niet nakomt.

Hoewel de BKR-registratie van de een “gratis” telefoon nu nog niet aan de orde is, valt niet uit te sluiten dat het abonnement dat u nu afsluit u in een later stadium alsnog een BKR-registratie oplevert.

Wees gewaarschuwd en tel voor twee!

 

 

Deel dit artikel