Home Actueel Arbeidsrecht Stripverhaal: ontslag na ongepast gedrag

Stripverhaal: ontslag na ongepast gedrag

Arbeidsrecht Archief
14-06-18

Ter gelegenheid van zijn 12,5-jarig werkjubileum laat een werknemer een stripteasedanseres optreden in de kantine. De werkgever is not amused, temeer omdat de werknemer zich in zijn jubileumspeech behoorlijk negatief over de werkgever uitliet. De jubileumviering eindigt in een ontslagprocedure.

W. werkt op de bloemenveiling, waar hij verkochte bloemen en planten aflevert bij de klanten. In de 12,5 jaar dat hij er werkt, zijn er wel eens incidenten geweest. In 2013 kreeg hij tweemaal een mondelinge berisping en in 2016 volgde een schriftelijke waarschuwing, vanwege terugkerende discussies met leidinggevenden en het zich niet houden aan werkafspraken. In een tussentijdse evaluatie in 2017 wordt geschreven dat W. niet luistert naar wat anderen te zeggen hebben, hen constant in de rede valt en bovendien gemaakte afspraken niet altijd nakomt. Hij moet zich op die punten verbeteren, zo staat in het evaluatieverslag.

Een paar maanden na de evaluatie is W. 12,5 jaar in dienst bij de veiling en krijgt hij 125 euro om dat te vieren, bijvoorbeeld om zijn collega’s op een kroketje te trakteren. Maar W. pakt het groots aan. Hij sleept een geluidsinstallatie en microfoon mee en begint de viering met een speech, waarin hij ten overstaan van alle aanwezige collega’s luid en duidelijk zijn – negatieve – mening over het bedrijf verkondigt. Daarna komt een ingehuurde stripteasedanseres de feestvreugde verhogen.   Er is een lapdance, een verdwijnact, en de danseres vraagt verschillende medewerkers om haar billen in te smeren met olie, slagroom van haar lichaam af te likken of te slaan met een zweepje. En dat allemaal vanachter je broodtrommeltje…

De werkgever heeft niet genoten van het optreden. W. wordt geschorst, terwijl de werkgever onderzoekt wat er precies gezegd en gedaan is. Een paar dagen later worden de bevindingen met W. gedeeld. De werkgever is van mening dat W.  ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. De veiling wil het dienstverband daarom beëindigen en biedt hem een vaststellingsovereenkomst aan. Maar W. en de veiling kunnen het niet eens worden over een minnelijke regeling. Daarom vraagt de werkgever om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De veiling verwijt W.  dat hij zich, ondanks de eerder ontvangen schriftelijke waarschuwing en de opmerkingen in zijn tussentijdse evaluatie van 2017, tijdens zijn toespraak op de jubileumviering negatief over zijn werkgever heeft uitgelaten, in strijd heeft gehandeld met de fatsoensnormen door een stripper uit te nodigen, een klant heeft gevraagd voor hem te liegen en er vervolgens geen blijk van heeft gegeven in te zien dat hij onjuist heeft gehandeld. De veiling zegt ook imagoschade te hebben geleden door W.’s handelen. Het was maar een incident, zegt W., zoiets gebeurt wel eens bij een feestje.

De kantonrechter is het met W. eens dat zijn optreden rondom de jubileumviering beschouwd kan worden als een incident, gezien zijn redelijk functioneren in de 12,5 jaar dat hij bij de veiling werkt. Hij heeft niet ernstig verwijtbaar gehandeld, meent de kantonrechter. Maar hij vindt ook dat W. met dit incident het vertrouwen van de veiling dusdanig beschadigd heeft dat de arbeidsverhouding tussen partijen ernstig en duurzaam verstoord is geraakt. Eindoordeel: de veiling mag de arbeidsovereenkomst ontbinden, maar moet wel een transitievergoeding betalen.

Meer weten over ontslag en ontslagprocedures? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel