Home Actueel Archief Start-ups zijn hot!

Start-ups zijn hot!

Archief
22-03-16

Wat is een start-up? In de meeste definities worden kernbegrippen genoemd zoals een kleinschalig bedrijf, een experiment, met nieuwe technologie, vernieuwend, met een product dat één keer wordt gemaakt maar steeds wordt verbeterd, op groei gericht, gebruik maken van opeenvolgende investeringsrondes.

De financiering van een start-up

Een startup is onlosmakelijk verbonden met investeringen. Zonder geld, geen startup. Dat kan eigen geld zijn, geld afkomstig van familie of vrienden, geld van financiers zoals de bank of geld dat wordt verkregen via crowdfunding of professionele investeerders. Er is een verschil tussen financiers en investeerders. Financiers, zoals banken, verstrekken ‘vreemd vermogen’: krediet. Als zekerheid voor de terugbetaling wil de bank een ‘onderpand’; de vorderingen op de klanten of de voorraad moeten aan de bank worden overgedragen, of de ondernemer moet persoonlijk voor de terugbetaling borg staan. Investeerders verschaffen ‘eigen vermogen’; zij verstrekken aan de onderneming kapitaal, in ruil voor aandelen.

Welke financiering past bij de start-up

Voor een startup-ondernemer is het daarom van groot belang te bepalen welke vorm van financiering bij hem past. Is een financiering van familie en vrienden voldoende, of is meer kapitaal nodig dat via crowdfunding kan worden verkregen. Dan wordt belangrijk om het juiste crowdfundingplatform te kiezen.

Het verkrijgen van een financiering bij een ‘gewone’ bank is niet altijd makkelijk. Het kenmerk van een startup is onder meer dat het gaat om een experiment, een risicovolle onderneming; banken houden niet zo van risico’s. Informele investeerders (Business Angels, die geld hebben overgehouden aan de verkoop van hun eigen onderneming en dat weer willen investeren) en professionele investeerders zijn bereid meer risico te nemen; venture capital worden geïnvesteerd in jonge startups, private equity wordt eerder verschaft aan volwassen ondernemingen.

Ondernemingsvorm

Voor de investeerder is de juiste juridische structuur van de start-up van groot belang; een structuur die het de investeerder mogelijk maakt te investeren. Een besloten vennootschap is voor start-ups de meest geschikte vorm om investeerders aan te trekken. Investeerders kunnen aan de BV kapitaal verstrekken in ruil voor aandelen; zij worden mede-eigenaar. Als aandeelhouder is een investeerder niet aansprakelijk voor schulden van de BV; zijn risico is beperkt tot het kapitaal dat in de BV is gestort.

Echt doorslaggevend voor investeerders is echter de persoon achter de start-up. Of die nu een eenmanszaak heeft of een BV; als hij of zij een ‘echte’ ondernemer is met een goed idee, dan is de interesse van investeerders gauw gewekt.

Deel dit artikel