Home Actueel Intellectueel Eigendomsrecht Starbucks strijdt tegen Belgische koffiezaak

Starbucks strijdt tegen Belgische koffiezaak

Intellectueel Eigendomsrecht
23-11-18

Starbucks, een concern met 22.500 vestigingen in meer dan vijftig landen, heeft er vijf jaar voor moeten vechten, maar nu is het dan toch gelukt: eindelijk een overwinning tegen het  koffiezaakje in het Belgische Hasselt.

In 2013 liet Hasmik Nersesyan een logo ontwerpen voor de koffiezaak die ze in het Belgische Hasselt wilde openen: een swingende zaak, met goede koffie en dito muziek. De ontwerper maakte een logo in de vorm van een cirkel , met daarin een koffieboon die verwerkt was in een muzieknoot. Hasmik liet het logo alvast registreren bij het EUIPO, het merkenbureau van de EU, en ging op zoek naar een pand. Maar voordat ze een pand gevonden – en dus voordat het logo zichtbaar was in de Hasseltse winkelstraat – kreeg ze telefoon uit Londen: Starbucks. De koffieketen vond dat het logo van Coffee Rocks te veel leek op haar eigen logo en maakte daarom bezwaar tegen inschrijving van het merk.

Het EUIPO wees de bezwaren af en registreerde Coffee Rocks, maar Starbucks liet het er niet bij zitten en ging naar de Kamer van Beroep. De Kamer van Beroep meende eveneens dat er geen sprake was van overeenstemming tussen de merken van Starbucks en het teken van Coffee Rocks, omdat onder andere de onderscheidende en dominante elementen verschilden: Coffee Rocks voert een muzieknoot met een koffieboon, Starbucks een zeemeermin.

Maar Starbucks gaf niet op en vervolgde haar kruistocht tegen deze David onder de koffiebars met een procedure bij het Europese Hof van Justitie. Starbucks meende dat de Kamer van Beroep een onjuist oordeel had geveld: er zou wel degelijk sprake zijn van overeenstemming en verwarringsgevaar tussen de merken en het teken. Bovendien verweet Starbucks de Kamer van Beroep het nalaten van de toepassing van artikel 8 lid 5 van de GMVo, op grond waarvan inschrijving (ook) geweigerd had moeten worden wegens afbreuk aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van een ouder merk, in dit geval Starbucks.

De koffiegigant vond bij het Europese Hof van Justitie een gewillig oor: het Hof stelde Starbucks in het gelijk. Het Hof vond dat de Kamer van Beroep niet tot de conclusie had mogen komen dat er geen enkele, zelfs niet in geringe mate, overeenstemming bestaat tussen de merken van Starbucks en het teken van Coffee Rocks.  Zowel visueel, auditief als begripsmatig is daarvan volgens het Hof wel degelijk sprake.

De Kamer van Beroep mag zich dus weer gaan buigen over de bezwaren van Starbucks tegen de merkinschrijving van het logo van Coffee Rocks en alsnog beoordelen of de (geringe) overeenstemming tussen de merken van Starbucks en het teken van Coffee Rocks leidt tot verwarringsgevaar en /of sprake is van afbreuk aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van de merken van Starbucks.  Voor het koffiezaakje in het Belgische Hasselt is het dus nog (even) onzeker of het haar logo zal moeten aanpassen.

Grote concerns zijn bereid ver te gaan om hun merk te beschermen, ook tegen ogenschijnlijk niet al te gevaarlijke concurrenten. De Amerikaanse Hamburgerketen Wendy’s vecht al 18 jaar tegen een snackbar in Goes.

Hasmik Nersesyan  ligt er niet wakker van. De koffiebar die ze in gedachten had, is weliswaar nog steeds niet geopend, maar ze heeft haar handen vol aan de pizzeria die ze vorig jaar gestart is.

Juridische gevechten over uw logo voorkomen? Neem dan contact met ons op!

Suzan Houben-van Geldorp

Deel dit artikel