Home Actueel Archief Sportclubs moeten misbruik aanpakken, maar hoe?

Sportclubs moeten misbruik aanpakken, maar hoe?

Archief
14-12-17

Sportclubs moeten dringend aan de slag met de aanpak van seksueel misbruik. Maar liefst twaalf procent van de sporters heeft als kind ten minste een ervaring gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Vier procent van de sporters zegt te maken te hebben gehad met aanranding en verkrachting.

Dit zijn enkele conclusies van de onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries, die sinds mei namens de sportkoepel NOC*NSF onderzoek deed naar de aard en omvang van seksueel misbruik in de sport.

Eén op de drie Nederlanders is lid van een sportvereniging, hoogopgeleiden zijn twee keer zo vaak lid als laagopgeleiden. Bij twaalf procent van een derde van Nederland praten we over een aantal van zo’n 675.000 slachtoffers.

De commissie vindt dan ook dat alle sportclubs direct zelf aan de slag moeten. Ze moeten ondersteuning en begeleiding voor slachtoffers regelen via Slachtofferhulp Nederland en informatie over vertrouwenspersonen bij clubs of bonden moet altijd zichtbaar zijn in kantines, op websites en in eigen publicaties. Ook moet het aantal vertrouwenspersonen verder worden uitgebreid en hun opleiding geïntensiveerd.

Een protocol kan houvast bieden, wanneer u als bestuurder daadwerkelijk te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Al eerder schreef ik over wat u kunt doen als club in de strijd tegen seksueel misbruik.

Wilt u meer weten of heeft u advies nodig, bijvoorbeeld bij het opstellen van een protocol?

 

Deel dit artikel