Home Actueel Archief Scheiden zonder schade adviseert

Scheiden zonder schade adviseert

Archief Familierecht
26-02-18

Vorige week heeft voorzitter André Rouvoet van het Platform Scheiden zonder Schade een rapport vol adviezen  aangeboden aan het kabinet.

Het platform wil schade voor kinderen als gevolg van een echtscheiding zo veel mogelijk voorkomen.

Het Platform pleit onder meer voor een cursus die aanstaande ouders voorbereidt op hun leven met een baby. De komst van een kind verandert je relatie. André Rouvoet meent dat zo’n cursus een voorbereiding op die verandering is en de kans op vechtscheidingen verkleint. Overigens was slechts 39% van de luisteraars van het radioprogramma standpunt.nl het daarmee eens. 

Verder pleit de commissie voor een scheidingsloket: een gemeentelijk loket waar mensen met vragen over een scheiding terecht kunnen. Een dergelijk loket zou een laagdrempelige vorm van hulp zijn, waarmee escalatie wordt voorkomen.

Ook een werkgever moet zich meer bemoeien met medewerkers die in scheiding liggen. Dat is volgens Rouvoet ook in het voordeel van de werkgever zelf. Dat klopt: het ziekteverzuim van gescheiden medewerkers ligt 2 procent hoger dan dat van getrouwde werknemers, vertelt Esther Kluwer, hoogleraar Duurzame relaties aan de Radboud Universiteit aan het AD. ,,In het jaar voor de scheiding loopt het verzuim op, om te pieken in het jaar van de breuk.”

Een van de meest ingrijpende wijzigingen die Rouvoet c.s. voorstellen is de wijziging van de juridische procedure voor echtscheidingen. Ouders die uit elkaar gaan zouden een neutrale gezinsvertegenwoordiger moeten inschakelen die namens beiden één processtuk schrijft voor de rechter en ook het belang van de kinderen in de gaten houdt. Als ouders er nu samen niet uitkomen, schakelen ze nu allebei een advocaat in. Er komt dan een verzoekschrift en ook een verweerschrift. Van dit zogeheten toernooimodel wil Rouvoet af.

Scheiden zonder schade is in de ogen van Rouvoet eigenlijk een utopie, zo zei hij bij de presentatie van de adviezen. “Kinderen ondervinden per definitie hinder of last van een scheiding, alleen al in praktische zaken, ook als de ouders niet ‘vechten’.” De vereniging van echtscheidingsadvocaten (vFAS) ondersteunt het rapport-Rouvoet.

Scheidende partners met kinderen leggen hun afspraken over die kinderen op dit moment vast in het verplichte ouderschapsplan. Wilt u daar meer over weten, neem dan contact met ons op!

 

Deel dit artikel