Home Actueel Familierecht Scheiden van je meewerkende partner

Scheiden van je meewerkende partner

Familierecht
26-04-18

Je partner werkt bij jou in het bedrijf. Als jullie gaan scheiden, wil je haar (of hem, natuurlijk) waarschijnlijk ontslaan, omdat samenwerken niet meer mogelijk is.  Maar kan dat zomaar? En hoe doe je dat, zonder ernstige schade?

Als je je partner wilt ontslaan, moet er om te beginnen sprake zijn van een dienstbetrekking. Voor de vraag of  sprake is van een dienstbetrekking zijn drie criteria van belang:

Als je niet kunt aantonen dat er tijdens het huwelijk aan alle drie deze voorwaarden werd voldaan, kun je natuurlijk wel in zakelijk opzicht afscheid van je partner nemen, maar die blijft dan achter zonder enig recht op een werkeloosheidsuitkering. Wil je je partner niet op die manier met lege handen achterlaten, dan kun je hem of haar  minimaal 26 weken in dienst houden, zodat hij of zij na ontslag in aanmerking komt voor een WW-uitkering. In de praktijk zal het zeer onwenselijk zijn om na een echtscheiding bij de ex-partner in dienst te blijven. In dat geval kunnen jullie een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst opstellen, waarin je afspraken maakt over de beëindiging van het dienstverband. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken dat het dienstverband nog 26 weken blijft voortduren en dan zal eindigen, terwijl je ex-partner in de tussentijd wordt vrijgesteld van werk.

Wil je meer weten over afscheid nemen van je meewerkende partner? Neem dan gerust contact met ons op!

Amy Lamme

Annebeth Sieswerda

Deel dit artikel