Tijdens de scheiding moeten de schulden ook worden verdeeld. Vaak speelt de vraag: moet ik meebetalen aan de schuld van mijn ex-partner?
Of: mijn ex-partner komt de afspraken niet na en lost zijn/haar deel van de schuld niet af, wat kan ik doen?
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan zijn alle bezittingen en schulden gezamenlijk en zijn beide partners aansprakelijk voor de schulden. In geval van huwelijkse voorwaarden kan dit anders zijn.
Hieronder worden de vijf meest voorkomende vragen onder elkaar gezet:
1. Voor welke schulden ben ik aansprakelijk?
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan ben je aansprakelijk voor eigen schulden maar ook voor de schulden van je ex, zelfs als deze vóór het huwelijk zijn aangegaan ook als je niet bekend was met de schuld.
2. Wie is aansprakelijk voor de schuld?
Beide partners zijn aansprakelijk, alleen in zeer bijzondere situaties kan dit anders zijn.
3. Bij wie kan de schuldeiser zijn schuld opeisen?
Als je tijdens de scheiding afspraken hebt gemaakt over de schuld en de afl ossing, hoeft een schuldeiser daar geen rekening mee te houden. Als je ex-partner weigert te betalen, kunnen de schuldeisers jou alsnog erop aanspreken.
4. Mogen wij afwijken van de wettelijke verdeling bij helfte?
Kijk uit wanneer de schulden volledig aan de ander worden toegedeeld, terwijl jullie samen aansprakelijk zijn. De fiscus kan dit zien als een schenking en dan kan je een aanslag verwachten.
5. Wij zijn onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, ben ik aansprakelijk voor de schuld van mijn partner?
Het kan voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld voor schulden van je ex-partner. Dit is afhankelijk van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden.
Laat je goed adviseren over de schulden van je ex-partner. Heb je andere vragen over schulden en scheiden, huwelijkse voorwaarden of zaken rondom een scheiding, kom dan langs op de: