Home Actueel Archief Rode loper uit voor een goede kok

Rode loper uit voor een goede kok

Archief
21-12-17

Het tekort aan gekwalificeerde koks is schrijnend:  op dit moment zijn er volgens het FNV en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zo’n 6.000 openstaande vacatures voor koks.

Wat kun je doen om een goede kok aan je restaurant te binden?

De arbeidsomstandigheden van koks zijn vaak uiterst belabberd. Er is sprake van lange werkdagen, overuren die niet worden uitbetaald, weinig pauze en dat alles voor een laag salaris. Volgens De Gelderlander is dat voor veel koks een reden om te stoppen met hun werk.

Wie een goede kok aan zich wil binden, zal zich dan ook eens goed moeten buigen over de arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij niet alleen aan de hoogte van het salaris, maar ook aan overwerkvergoeding, reis- en onkostenvergoedingen, vakantiegeld en vakantiedagen, pensioenvoorziening, doorbetaling bij ziekte en afspraken rondom concurrentie- en relatiebeding. Want buiten de ‘gewone’ ingrediënten voor een arbeidscontract, valt er nog veel meer vast te leggen. Let daarbij ook op de verplichtingen die voortvloeien uit de nieuwe Horeca-cao (er was sinds 2014 geen cao meer). De nieuwe cao gaat in per 1 januari 2018 en loopt tot en met 31 december 2019. Bent u lid van de KHN, dan bent u gebonden aan deze cao. De regels daarin gelden direct per 1 januari, met uitzondering van de aanpassingen van de lonen. Daarvoor geldt een inlooptermijn van 3 maanden (tot 1 april). Indien de cao algemeen verbindend wordt verklaard, geldt deze voor de gehele sector (ongeacht of u lid bent van de KHN). Uiteraard houden we u hiervan op de hoogte.

Chef-kok Ron Blaauw koos overigens voor een creatieve aanpak. Op Facebook plaatste hij een personeelsadvertentie met de titel ‘Huisje, baantje, brommertje.’ Hij beloofde daarin dat koks die bij hem in dienst kwamen een leasescooter zouden krijgen én woonruimte. Aan Het Parool vertelde hij dat hij 240 reacties kreeg op zijn advertentie, dat er  ‘inmiddels aardig wat scootertjes rondrijden en dat drie van zijn koks samen in een appartement in Amsterdam-Oost wonen’. Zo kan het dus ook!

Wilt u van gedachten wisselen over arbeidsvoorwaarden voor uw horecapersoneel? Neem contact op!

 

Deel dit artikel