Home Actueel Archief Risico’s werkgeversverklaring

Risico’s werkgeversverklaring

Archief
29-01-16

Werknemers met een contract voor bepaalde tijd vragen hun werkgever wel eens om een werkgeversverklaring voor een hypotheekaanvraag. Met die werkgeversverklaring kunnen zij mogelijk een lening bij de bank verkrijgen. Voor de bank geeft dit enige zekerheid dat de werknemer zijn baan behoudt en de lening kan blijven terugbetalen. Wat zijn de risico’s van het afgeven van een dergelijke verklaring voor een werkgever?

 

Wat houdt de werkgeversverklaring voor werknemers met een contract voor bepaalde tijd in? Dit houdt vaak een verklaring van de werkgever in dat hij de desbetreffende werknemer met een contract voor bepaalde tijd een contract voor onbepaalde tijd zal aanbieden als de werknemer niet verslechtert in zijn presteren en de bedrijfsomstandigheden niet veranderen. 

 

Deze verklaringen worden door werkgevers vrij gemakkelijk afgegeven zodat een werknemer de financiering kan verkrijgen die hij graag wil. Werkgevers denken vaak dat aan deze verklaring voor hen geen consequenties vastzitten. Dit is onjuist. 

 

Het is niet zo dat een werknemer die een werkgeversverklaring heeft verkregen hier direct een beroep op kan doen en dus een contract voor onbepaalde tijd kan afdwingen. Echter, de werkgever is wel aan meer gebonden dan wanneer hij geen werkgeversverklaring heeft afgegeven. Hierbij is ook de formulering van het beding van belang. 

 

Als de werknemer een beroep doet op de werkgeversverklaring zal de werkgever moeten kunnen aantonen dat de werknemer minder is gaan presteren of dat er sprake is van gewijzigde bedrijfsomstandigheden. Heeft de werkgever geen goede argumenten om het dienstverband toch niet voort te zetten met de werknemer dan kan hij dus worden gehouden aan die verklaring. Uit de rechtspraak blijkt overigens dat de werkgever meestal een schadevergoeding moet betalen aan de werknemer en niet dat het dienstverband met de werknemer moet worden verlengd.

 

Hoe hoog de eisen zijn die worden gesteld aan de veranderde bedrijfsomstandigheden is niet duidelijk. De kantonrechter Middelburg stelde, zoals blijkt uit een uitspraak uit 2014, in ieder geval geen hoge eisen aan de veranderde bedrijfsomstandigheden. De rechter oordeelde hier dat een structuurwijziging bij de werkgever voldoende was om te spreken van gewijzigde omstandigheden. Ondanks dat er wel ruimte was voor voortzetting van een tijdelijk dienstverband, werd aangenomen dat de structuurwijziging een dienstverband voor onbepaalde tijd in de weg kon staan. 

 

Kortom, er zitten voor een werkgever wel degelijk risico’s aan het afgeven van een werkgeversverklaring. Indien u toch graag uw werknemer tegemoet wilt komen, laat de werkgeversverklaring op maat opstellen om uw risico’s te beperken. Daarbij kunnen wij uiteraard behulpzaam zijn.

Deel dit artikel