Home Actueel Archief Regels vakantiedagen gewijzigd

Regels vakantiedagen gewijzigd

Archief
20-02-12

 

Een nieuw jaar is weer begonnen. Dat betekent dat er ook weer veel regelgeving is veranderd; zo ook de regels over vakantiedagen van werknemers. Naar aanleiding van Europese richtlijnen zijn er twee belangrijke veranderingen doorgevoerd.
 
Voor zieke werknemers gold  in het verleden, dat zij alleen tijdens de laatste zes maanden van hun ziekteperiode vakantiedagen opbouwden. Daar stond tegenover dat zij in principe ook geen vakantiedagen opnamen zolang zij ziek waren, terwijl zij wel op vakantie konden gaan. Sinds 1 januari 2012 is dat anders. Zieke werknemers bouwen nu net als iedere andere werknemer vakantiedagen op. In ruil daarvoor geldt nu echter ook dat zij tijdens hun ziekte vakantiedagen moeten opnemen wanneer ze met vakantie willen. De enige uitzondering hierop is de situatie waarin een werknemer in het geheel (nog) niet in staat is om te werken. Als hij dan weg wil, hoeft hij daar geen vakantiedagen voor op te nemen. 
 
Naast deze aanpassingen, is ook de vervaltermijn voor vakantiedagen gewijzigd. Tot 1 januari 2012 vervielen vakantiedagen na vijf jaar. Die termijn is nu verkort naar een halftwee jaar. Dit heeft lastige consequenties voor de administratie van deze dagen door de werkgever. Wanneer een werknemer dagen opneemt, moet de werkgever die dagen afboeken op de dagen die als eerste zullen vervallen. In het verleden waren dat altijd de dagen die ook als eerste waren opgebouwd, de komende jaren niet meer. Een werknemer zal in 2012 eerst de dagen die in 2012 zijn opgebouwd opnemen en daarna pas aan zijn saldo van 2011 beginnen. Immers, de dagen van 2012 vervallen al na een half jaar en die van 2011 pas na vijf jaar. 
 
Het is van belang om uw personeelsadministratie voor wat betreft vakantiedagen van meet af aan goed op orde te hebben. Dit kan u heel veel gereken en discussie in de toekomst besparen. 

Deel dit artikel