Een webshop die de retourregels overtrad, kreeg vorig jaar van de ACM een forse boete opgelegd. De rechter heeft zich over de zaak gebogen. De boete is rechtmatig opgelegd, zegt de rechter, maar wel te hoog.
De ACM was destijds onder meer aangeslagen op een van de retourvoorwaarden van de webshop. De webshop eiste een rekeningnummer op het retourformulier. Als de klant dat niet gaf, vond eventuele terugbetaling plaats in de vorm van een waardebon. Onterecht, vond de rechter. Als een klant niet uit eigen beweging een rekeningnummer vermeldt, mag je dat niet opvatten als een stilzwijgend akkoord op terugbetaling in de vorm van een waardebon. Daarmee voldeed de webshop niet aan de terugbetalingsverplichting. Ook werd soms weliswaar in geld terugbetaald, maar dan hield de webshop de verzendkosten van de heenzending in. Ook dit was volgens de rechter een overtreding van de terugbetalingsverplichting.
De webshop gaf bovendien verkeerde informatie aan consumenten. Consumenten ontvingen een e-mail waarin stond dat geen recht op terugbetaling bestond, maar op een waardebon indien het rekeningnummer niet bij de retour vermeld werd. Deze informatie is misleidend, omdat de rechten van de consument verkeerd worden uitgelegd. En het zou zomaar kunnen, volgens de rechter, dat de consument door deze informatie een ander besluit zou hebben genomen, dan wanneer de informatie wel juist was geweest. Daarmee is sprake van een misleidende handelspraktijk.
Voorts wachtte de webshop met terugbetalen totdat de consument daar zelf om vroeg (het piepsysteem). Dit is, volgens de rechter, in strijd met de professionele toewijding en deze handelswijze kan dan ook worden gekwalificeerd als een oneerlijke handelspraktijk.
Wilt u meer weten over uw rechten en plichten als webwinkelier? Neem contact op!