De voorzieningenrechter heeft bepaald dat het parkeerbeleid in Haarlem de hele stad aangaat en dat het referendum dus doorgaat.
Haarlem wint al lange tijd aan populariteit. Er komen steeds meer bezoekers van buiten de stad. En een groot deel van die bezoekers komt met de auto. Ook de eigen inwoners maken gebruik van parkeerplaatsen. Haarlem kampt daardoor met parkeerproblemen en daarom is er nieuw parkeerbeleid ontwikkeld. Niet iedereen was onverdeeld enthousiast over dat nieuwe parkeerbeleid. Een groep initiatiefnemers heeft dan ook een stokje geprobeerd te steken voor het nieuwe parkeerbeleid.
Referendum tegen parkeerbeleid Haarlem
De groep die fel tegen het nieuwe parkeerbeleid was, heeft voldoende handtekeningen ingezameld voor een referendum. Een aantal wijkraden was echter juist fel tegen het referendum. De betreffende wijkraden zagen grote voordelen in het nieuwe parkeerbeleid en probeerden het referendum eerst met een bezwaar tegen te houden. Toen dat niet werkte, zijn de wijkraden naar de voorzieningenrechter gestapt.
Voorlopige voorziening bestuursrecht
De voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht heeft op 15 juni 2017 uitspraak gedaan. De wijkraden hadden de voorzieningenrechter verzocht om een voorlopige voorziening te treffen en wilden zo het referendum tegenhouden. De wijkraden stelden zich op het standpunt dat het referendum niet door kon gaan, omdat het nieuwe parkeerbeleid niet de hele stad zou betreffen. Dat is op grond van de Referendumverordening Haarlem wel vereist om een referendum plaats te laten vinden. Aangezien het nieuwe parkeerbeleid echter slechts op delen van de stad betrekking had, werd hier volgens de wijkraden niet aan voldaan.
Oordeel van de voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat het onderwerp van het referendum, het parkeerbeleid, wél de hele stad aangaat. Het parkeerbeleid is volgens de voorzieningenrechter geen onderwerp dat slechts speelt op het niveau van een stadsdeel, het is immers bedoeld om de parkeersituatie binnen het gereguleerde gebied te verbeteren en daarmee de leefbaarheid van de stad te vergroten. Het beroep van de wijkraden is dus afgewezen.
Een referendum, en dan?
Het referendum vindt plaats op 19 juli 2017. Er kan dan worden gestemd over het pakket met 19 maatregelen voor het moderniseren van het parkeerbeleid. Men kan stemmen met ‘ja’, ‘nee’ of ‘blanco’. De uitslag van het referendum is geldig als minimaal 30 procent van de stemgerechtigden een stem uitbrengt. De uitslag is vervolgens een advies aan gemeenteraad. De gemeenteraad neemt na het referendum een definitief besluit over het wel of niet invoeren van het pakket van maatregelen.
Advies?
Wilt u meer weten? Neem contact op met advocaat Vastgoedrecht Claudia Janssens van de Praktijkgroep Vastgoed- en bestuursrecht.