Home Actueel Archief Rechtspraak: Een nieuwe spijkerbroekenzaak: de ‘Please’-jeans van Imperial

Rechtspraak: Een nieuwe spijkerbroekenzaak: de ‘Please’-jeans van Imperial

Archief
02-04-15

Na de zaken G-Star tegen H&M over de Elwood-jeans, G-Star tegen C&A over het teken ‘D STR’, de zaken over het rode lipje van Levi’s en Levi’s tegen New Yorker over namaakjeans, is er onlangs weer een uitspraak gewezen in een zaak over spijkerbroeken.

Ditmaal waren geen (vorm)merken of modellen onderwerp van geschil, maar werd door Imperial een beroep gedaan op de auteursrechten op de spijkerbroeken die onder de merknaam ‘Please’ door haar op de markt worden gebracht.

Uitspraak Rechtbank Den Haag

In het voor Imperial overwegend positief vonnis van 18 maart 2015 (vindplaats IEPT20150318) heeft de Rechtbank Den Haag geoordeeld dat door het Çak-concern met de verhandeling van haar LTB-spijkerbroek ‘Margie-jeans’ inbreuk wordt gemaakt op de auteursrechten van Imperial op de vormgeving van de Please-jeans. Op basis van die vaststelling heeft de Rechtbank Den Haag het Çak-concern bevolen om (kort gezegd) de verdere productie en verkoop van de ‘Margie-jeans’ te staken en gestaakt te houden, waarbij ook de verspreiding van reclamemateriaal waarin de inbreukmakende broek is afgebeeld dient te worden gestaakt en gestaakt te worden houden. Nu het Çak-concern ook bevolen is om opgave te doen van het aantal inbreukmakende spijkerbroeken dat door haar is vervaardigd, besteld, ingekocht, verkocht en geleverd, alsook van het aantal spijkerbroeken dat in voorraad is, doet vermoeden dat Imperial in de op dit kort geding volgende bodemprocedure schadevergoeding en/of winstafdracht en vernietiging van die voorraad van het Çak-concern zal vorderen. Aan deze veroordeling heeft de Rechtbank Den Haag een dwangsom gekoppeld met een maximum van maar liefst 500.000 euro.

Auteursrechten op de Please-jeans

De Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat het Çak-concern met de verhandeling van de ‘Margie-jeans’ inbreuk maakt op de auteursrechten van Imperial op de Please-jeans, wat betekent dat de Rechtbank Den Haag heeft aangenomen dat de Please-jeans een werk is in de zin van artikel 10 Auteurswet (Aw) en aldus een auteursrechtelijk beschermde intellectuele schepping betreft. Volgens Imperial bestaan de auteursrechtelijke trekken van de Please-jeans uit:

– het V-vormig stiksel over de bovenbenen, waarbij de stiksels diagonaal naar beneden lopen vanaf de dubbel doorgestikte broekzakken naar de binnen been naad en deze raken ter kniehoogte;
– dubbel doorgestikte broekzakken aan de voorzijde;
– bij de sluiting zichtbare knopen;
– dubbele horizontale stiksels boven de achterzakken.

Omdat het Çak-concern geen gedateerde voorbeelden heeft overgelegd van met de Please-jeans vergelijkbare en vóór de ontwerpdatum van de Please-jeans in de markt aangeboden spijkerbroeken, kon de Rechtbank Den Haag tot het oordeel komen dat de Please-jeans als een nieuw en auteursrechtelijk beschermd werk moet worden beschouwd. Van ontlening door Imperial (van een eerder vergelijkbaar werk) was immers niet gebleken. Vervolgens heeft de Rechtbank Den Haag geoordeeld dat alle hierboven genoemde auteursrechtelijk beschermde trekken van het nieuwe werk ‘Please-jeans’ door het Çak-concern in haar ‘Margie-jeans’ zijn overgenomen, reden waarom er sprake is van een overeenstemmende totaalindruk.

De fabel van ‘de 7 verschillen’

Daaraan doen volgens de Rechtbank Den Haag de door het Çak-concern in de ‘Margie-jeans’ aangebrachte verschillen niets af! Hopelijk is met deze uitspraak het ‘sprookje van de 7 verschillen’ nu voor eens en voor altijd verwezen naar het land der fabelen.

Voldoende serieuze dreiging van inbreuk: spoedeisend belang

Overigens had het Çak-concern in de procedure ook aangevoerd dat Imperial onvoldoende spoedeisend belang zou hebben bij de door haar gevorderde voorlopige maatregelen. Het Çak-concern gaf daarbij aan, dat de ‘Margie-jeans’ al jaren op de markt zou zijn (geweest) en de ‘Margie-jeans’ bovendien door het Çak-concern niet langer zou worden verhandeld. De rechter is aan dat verweer van het Çak-concern voorbij gegaan, wat de rechtbank heeft onderbouwd met de vaststelling dat het Çak-concern tot voor kort de ‘Margie-jeans’ nog verhandelde en niet bereid was (geweest) om een met een boete versterkte onthoudingsverklaring af te geven, terwijl zij de inbreuk ook bleef bestrijden. Onder die omstandigheden achtte de rechtbank een voldoende serieuze dreiging van verdere inbreuken op de rechten van Imperial aanwezig.

 

Deel dit artikel