Een vader hertrouwt en nodigt zijn dochter uit een eerder huwelijk uit voor de kerkelijke inzegening. Maar de moeder weigert toestemming. Er moet een dwangsom van 15.000 euro aan te pas komen.
In het geding vertelt de moeder dat zij de dochter niet naar het huwelijk wil laten gaan, omdat zij voor dat weekend al een hotel in Amsterdam heeft geboekt voor zichzelf en haar dochter en dat kan ze niet zonder kosten annuleren. Ook wil zij haar niet eerder van school laten komen omdat het niet al te vlot gaat en bovendien heeft de dochter binnenkort proefwerkweek.
De rechter vindt het ook belangrijk is dat het meisje goede cijfers blijft halen en dat zij daarom zoveel mogelijk op school aanwezig moet zijn. Daar staat tegenover dat een huwelijk van één van beide ouders een belangrijke dag is in het leven van een kind en dat het hier slechts gaat om de afwezigheid van een dag. Vervelend voor de moeder, zegt de voorzieningenrechter, maar het kerkelijk huwelijk van de vader is een eenmalige en unieke gebeurtenis en een bezoek aan Amsterdam niet.
De voorzieningenrechter wijst de dwangsom toe omdat de moeder hiertegen geen verweer heeft gevoerd, omdat ze meermaals niet heeft gereageerd op berichten met verzoeken van de vader en diens advocaat en – last but not least – nota bene zelf heeft verklaard de dingen bewust op zijn beloop te hebben gelaten. De rechter is bang dat de moeder de aanwezigheid van de dochter alsnog zal blokkeren als daar niet een forse dwangsom aan verbonden is. De moeder moet bovendien de kosten van de procesgang betalen.
Zó ver kan het komen…
Wilt u meer weten over scheiden en kinderen? Neem contact met ons op.