Home Actueel Vastgoed Reactie internetconsultatie Wet betaalbare huur

Reactie internetconsultatie Wet betaalbare huur

Vastgoed
22-03-23 Claudia van Meurs-Janssens, Roos de Grave

Vandaag hebben huurrecht advocaten Claudia van Meurs-Janssens en Roos de Grave gereageerd op de internetconsultatie van het wetsvoorstel Wet betaalbare huur.

Het wetsvoorstel behelst (onder meer) de regulering van de (aanvangs)huurprijzen in het middensegment en maakt de maximale huurprijzen op basis van het WWS dwingend. Het doel van het wetsvoorstel is het creëren van een groter aanbod huurwoningen voor mensen met een middeninkomen. De vraag is echter (ten zeerste) of deze doelstelling met dit wetsvoorstel zal worden bereikt.

Daarentegen heeft het wetsvoorstel ingrijpende gevolgen voor verhuurders, een groep die reeds geconfronteerd wordt met veel – vooraf onvoorzienbare – (financieel) nadelige maatregelen zoals de “box 3-regeling” en de hoge stijging van de WOZ-waarde(s).

Het wetsvoorstel tast (in behoorlijke mate) de rechten en vrijheden van verhuurders aan zoals het eigendomsrecht (artikel 1 EP EVRM), het vrije verkeer van diensten (Dienstenrichtlijn) en het vrije verkeer van kapitaal (VWEU) waarvoor geldt dat de aspecten als noodzaak en proportionaliteit dragend moeten zijn gemotiveerd.

Het voorgaande wordt nader toegelicht in dit PDF-bestand dat vandaag is ingediend.

Deel dit artikel