Home Actueel Archief Proef met bruggesprek na scheiding

Proef met bruggesprek na scheiding

Archief Familierecht
29-03-18

Familierechters van de Rechtbank Overijssel gaan scheidende ouders verplicht een ‘bruggesprek’ laten voeren met hun kinderen, zo meldt De Volkskrant. De verplichting maakt onderdeel uit van een proef van een jaar.

Nu al moeten ouders die gaan scheiden – in heel Nederland – verplicht een ouderschapsplan opstellen. Daarin moeten in ieder geval afspraken staan over de verdeling van de verzorging en opvoeding van de kinderen, de kosten daarvan en hoe ouders elkaar informeren over de kinderen. Het staat de ouders vrij om naast bovenstaande afspraken nog andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Denk daarbij aan regels waar kinderen zich bij beide ouders aan moeten houden, de opvoedingsstijl die beide ouders zullen hanteren, de verdeling van de vakanties, hoe contact wordt onderhouden met families van beide kanten, wie de medische zorg regelt, hoe de overdracht van de kinderen plaatsvindt enzovoort.

In het bruggesprek moeten ouders concrete afspraken maken met hun kinderen. Als hulp daarbij krijgen ze een leidraad uitgereikt aan de hand waarvan ze het gesprek kunnen voeren. Van het gesprek moeten ze een verslag maken, dat samen met het ouderschapsplan moet worden ingediend bij de rechtbank.

De proef in Zwolle sluit aan bij het actieprogramma dat het platform Scheiden zonder Schade onlangs aan het kabinet aanbood. Net als van het actieprogramma is het van deze proef de bedoeling dat kinderen minder schade en verdriet ondervinden van de scheiding.

Meer weten over scheiden en ouderschapsplan? Neem gerust contact met ons op!

 

Deel dit artikel