Home Actueel Archief Portretrecht Edgar Davids geschonden

Portretrecht Edgar Davids geschonden

Archief
24-08-17

Oud-profvoetballer Edgar Davids heeft recht op schadevergoeding, omdat een poppetje in een online computerspel zó veel op hem lijkt, dat daarvoor moet worden gecompenseerd.

League of Legends is een computerspel dat in 2009 werd ontwikkeld en uitgebracht door Riot Games.Het Ierse computerspelbedrijf Riot games lanceerde tijdens het laatste WK voetbal een nieuw karakter in haar mateloos populaire spel: Striker Lucian. Sprekend Edgar Davids: donkere huidskleur, dreadlocks, gespierd postuur, voetbaloutfit, agressieve speelstijl én de bekende sportbril.

Davids protesteerde: de gelijkenis is zo sterk dat er een schending van het portretrecht heeft plaatsgevonden. De voetballer kan dan om compensatie vragen, omdat hij geld kan verdienen door zijn uiterlijk te verbinden aan een bepaald product.

Hoewel Riot Games ooit toegaf dat Edgar Davids als inspiratiebron voor het personage diende, beweerde ze tijdens de rechtszaak dat er geen grote gelijkenissen bestaan tussen Davids en het personage. De rechter wees het verweer af:

Riot Games moet nu onderzoeken hoeveel het verdiende met het personage. Op basis daarvan wordt bepaald wat de compensatie voor Davids wordt.

Hoe zit het met portretrecht?

Als een portret niet in opdracht is gemaakt, mag het in beginsel vrij gepubliceerd worden. Het is dus in principe toegestaan om in de openbare ruimte te fotograferen en die foto’s te publiceren, zonder dat je toestemming aan de gefotografeerde hoeft te vragen. Maar de afgebeelde persoon kan zich beroepen op het portretrecht en publicatie verbieden, indien hij daarbij een redelijk belang heeft. Vaak gaat het dan om een privacybelang. Zo kunnen twee personen gefotografeerd zijn als een stelletje terwijl zij dat niet zijn. Een redelijk belang kan ook een financieel belang zijn, bijvoorbeeld bij (bekende) personen die geld kunnen verdienen met hun portret. Wat een redelijk belang is en of dat opweegt tegen het belang van de publicatie, beslist de rechter.

Meer weten?

Deel dit artikel