‘De verdeling van pensioen na een scheiding kan en moet eenvoudiger’, vindt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarom heeft hij de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin hij zijn plannen voor vereenvoudiging ontvouwt.
Na een echtscheiding hebben ex-partners wettelijk recht op (een deel van) het ouderdomspensioen van de andere partner. In zijn algemeenheid gaat het om de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Maar dan moeten de ex-partners wel zelf actief aan het pensioenfonds laten weten dat zij aanspraak willen maken op hun deel, binnen twee jaar na de scheiding. Zijn ze langer dan twee jaar gescheiden en hebben ze dat niet aan het pensioenfonds laten weten, dan moeten ze de verdeling onderling regelen.
Uit recent onderzoek van de Stichting Pensioenregister blijkt dat veel mensen helemaal niet weten dat ze bij een scheiding iets moeten regelen voor het pensioen. Een moeilijke situatie, echtscheiding, komt daar samen met een ingewikkeld onderwerp, pensioen, schrijft minister Koolmees in zijn brief aan de Kamer.
De minister wil dan ook dat partners die uit elkaar gaan, voortaan automatisch de helft van elkaars pensioen toebedeeld krijgen in plaats van het zelf te moeten regelen.
Daarnaast wil de minister af van pensioenverevening (halvering van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd) als standaardoptie. Het opgebouwde pensioen wordt in dat geval pas verdeeld op het moment dat de uitkering ingaat. Nadeel hiervan is dat de gescheiden partners financieel afhankelijk blijven van elkaar. Als de vroegere kostwinner bijvoorbeeld vroegtijdig overlijdt of eerder wil stoppen met werken, dan heeft dat ook gevolgen voor de pensioenuitkering van zijn ex. De minister wil daarom dat het opgebouwde pensioen bij de scheiding zo wordt verdeeld, dat beide ex-partners een eigen pensioenaanspraak krijgen.
Koolmees streeft ernaar de nieuwe regels in 2020 in werking te laten treden. Een uitgewerkt voorstel moet volgend jaar in de Tweede Kamer liggen.
Meer weten over scheiden en pensioen? Neem contact met ons op!