Home Actueel Archief Payrolling, de voordelen

Payrolling, de voordelen

Archief
22-03-11

Wat kunt u doen als u te veel tijd moet besteden aan het bijhouden van een salaris- en personeelsadministratie? Of als u uw onderneming wilt laten groeien, maar opziet tegen het werkgeversrisico en administratieve rompslomp die extra personeel meebrengt?

 

Een van de mogelijkheden die u ter verlichting van deze administratieve lasten (en het bijbehorende risico) ter beschikking staat, is payrolling. Payrolling houdt in dat u zelf personeel werft en selecteert, om vervolgens dit personeel op de loonlijst (payroll) van een zogenoemde payroll onderneming te plaatsen. Deze payroll onderneming wordt de juridische werkgever van het personeel, maar de werknemers blijven onder uw leiding en toezicht werken. Kortom, u heeft wel de baten, maar niet de (administratieve) lasten van de werknemers. Zo hoeft u zich voor de payroll werknemers nooit druk te maken om salaris- en personeelsadministratie, afdrachten aan de Belastingdienst en UWV of het voldoen van de pensioenpremies.

 

Bovendien gaat payrolling met relatief lage kosten gepaard, doordat payroll ondernemingen de administratie en het personeelsmanagement volledig hebben geprofessionaliseerd en op grote schaal uitvoeren. In de overeenkomst met de payroll onderneming, kunt u regelen in welke mate zij risico’s van u overnemen. Denk daarbij aan risico’s van ontslag(vergoeding), loondoorbetaling als er geen werk voorhanden is en arbeidsongeschiktheid.

 

In de pers is de laatste tijd veel negatieve aandacht voor payrolling. Onder meer FNV Bondgenoten verzet zich tegen deze nieuwe invulling van het werkgeverschap. Wat ons betreft ten onrechte. Wel is het zaak dat u zich wendt tot een gecertificeerde payroll onderneming, om er zeker van te zijn dat alles goed geregeld is. De bij de Vereniging van Payroll Ondernemingen (VPO) aangesloten ondernemingen worden in ieder geval door deze vereniging op de naleving van wet- en regelgeving gecontroleerd. Zie www.vpo.nu voor de lijst met ondernemingen die bij de VPO zijn aangesloten.

Deel dit artikel