Home Actueel Archief ‘Ouderwets trouwen is te duur’

‘Ouderwets trouwen is te duur’

Archief Familierecht
01-03-18

Sinds 1 januari geldt een nieuwe wet: het huwelijk vindt standaard plaats op basis van een beperkte gemeenschap van goederen. Wie wil afwijken van de nieuwe standaard (en toch in gemeenschap van goederen wil trouwen), hoeft van minister Dekker niet naar de notaris: veel te duur, vindt hij. Maar ja: goedkoop blijkt vaak duurkoop.

Slechts een kwart van de echtparen kiest ervoor huwelijkse voorwaarden vast te laten leggen, zo blijkt uit onderzoek. De andere 75% doet niets en was  automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. De nieuwe beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat alleen het vermogen of de schulden die de echtgenoten tijdens het huwelijk opbouwen, gemeenschappelijk worden.

Wie wil trouwen op basis van de ‘ouderwetse’ gemeenschap van goederen, zou naar de notaris moeten om dat te laten vastleggen. Maar minister Dekker wil aanstaande (bruids)paren behoeden voor een factuur van ‘honderden euro’s’. Daarom vindt hij dat huwelijkskandidaten een modelverklaring moeten kunnen invullen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand om toch in gemeenschap van goederen te trouwen. Het voorstel van Dekker wordt eerst voor advies naar allerlei instanties en de Raad van State gestuurd, daarna gaat het naar de Tweede Kamer.

De vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) is verbaasd: ‘Waarom eigenlijk? Per 1 januari 2018 is dit wettelijk stelsel toch niet voor niets afgeschaft?’, vraagt de vereniging zich af.
De vFAS blijft adviseren: win deskundig advies in bij een notaris of een advocaat en daar zijn wij het van harte mee eens.

Trouwplannen en meer weten? Neem gerust contact met ons op!

 

Deel dit artikel