Home Actueel Archief Oprichting van vennootschappen

Oprichting van vennootschappen

Archief
14-06-11
Per 1 juli 2011 treedt de Wet controle op rechtspersonen in werking.
 
Voor de oprichting van een besloten vennootschap is het nu nog nodig dat, uit hoofde van preventief toezicht, aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie een verklaring van geen bezwaar word gevraagd. Gebleken is dat dit preventieve toezicht onvoldoende is. Het is slechts een momentopname, wijzigingen na de oprichting worden niet getoetst en stichtingen en buitenlandse rechtspersonen met vestigingen in Nederland blijven buiten de controle. 
 
Daarvoor in de plaats komt er een systeem van doorlopende controle. Het Ministerie zal vanaf 1 juli niet alleen bij de oprichting maar ook bij een veranderende situatie van een rechtspersoon aan de hand van de beschikbare gegevens (onder meer uit de basisregistraties) een integriteitstoets uitvoeren van de rechtspersoon, van de bestuurders maar ook van het bestuurlijke netwerk. Daarmee wordt nagegaan of en een verhoogd risico bestaat op misbruik door rechtspersonen.
 
Voor de oprichtende ondernemers is het voordeel dat veel administratieve rompslomp wordt voorkomen. Bovendien worden (notaris)kosten bespaard.

Deel dit artikel