Home Actueel Archief Ontslagvergoeding en echtscheiding

Ontslagvergoeding en echtscheiding

Archief
26-08-13

Het gebeurt steeds vaker dat men in deze tijd te maken krijgt met ontslag inclusief ontslagvergoeding. Het is belangrijk dat men weet wat de gevolgen zijn van een ontslagvergoeding bij of na echtscheiding.

 

 

Verknochtheid
De huwelijksgemeenschap omvat alle tegenwoordige en toekomstige goederen. Een uitzondering hierop zijn de aan één der echtgenoten verknochte goederen of schulden. Of een ontslagvergoeding in de gemeenschap valt en dus tussen echtgenoten verdeeld moet worden, hangt af van de periode waarop de ontslagvergoeding betrekking heeft. Hebben de aanspraken betrekking op de periode vóór de ontbinding van de huwelijksgemeenschap dan vallen zij, net als loon, in de gemeenschap. Hebben de aanspraken betrekking op de periode ná ontbinding van de gemeenschap, dan vallen de aanspraken in beginsel buiten de gemeenschap. Het storten in een stamrechtverzekering maakt dit niet anders.

 

Alimentatie
Met betrekking tot alimentatieverplichtingen geldt over het algemeen dat de alimentatiebetaler de ontslagvergoeding dient te benutten ter aanvulling op zijn WW-uitkering tot aan zijn oude salarisniveau. Wanneer er bij de ontslagvergoeding onderscheid is gemaakt tussen een aanvulling op het inkomen en een aanvulling van de pensioenrechten, blijft het deel ter aanvulling van pensioenrechten in beginsel buiten de alimentatieberekening. Kijk uit met een storting in een stamrechtverzekering, want de kans bestaat dat u ondanks de storting toch de alimentatie moet blijven doorbetalen terwijl uw geld ‘vast’ staat.

 

Vaststellingsovereenkomst
Werkgevers doen er verstandig aan duidelijk vast te leggen op welke periode en op welk inkomen de aanspraken betrekking hebben, zodat hier in een echtscheidingssituatie rekening mee kan worden gehouden.

 

Indien u nog vragen heeft, kunt u informatie inwinnen bij onze familierechtadvocaten. Op 13 september 2013 is de landelijke dag van de scheiding, georganiseerd vanuit de Vereniging van Familierecht en Scheidingsmediators. U kunt op deze dag van 09:00 uur tot 17:00 uur bij ons binnenlopen voor gratis advies over familierecht gerelateerde zaken. Bent u op 13 september a.s. verhinderd, wij hebben ook elke maand een gratis inloopspreekuur.

Deel dit artikel