Home Actueel Archief Ontslag door Pokémon Go

Ontslag door Pokémon Go

Archief
18-07-16

Van de een op de andere dag was het er: de game Pokemon Go. Voor de enkeling die niet weet waar het over gaat: bij Pokémon Go wordt de camera van je smartphone ingeschakeld om Pokémon in de echte wereld te vangen.

Je loopt rond, de game ziet waar je bent en op het scherm verschijnt een Pokémon die je kunt vangen en trainen.       
Pokémon Go is mateloos populair bij kinderen én volwassenen, zo blijkt ook uit een bericht van de Telegraaf van enkele dagen geleden. In het bericht werd vermeld dat de Pokemon Go app zou hebben geleid tot het ontslag op staande voet van een 23-jarige man uit Nijmegen. De man zou onder werktijd veelvuldig bezig zijn geweest met het vangen van Pokémons. Waarschuwingen aan zijn adres hielpen niet en de maat was vol; de man moest vertrekken.

Uitzendkracht

Juridisch gezien klopt het bericht niet helemaal. De man was namelijk als uitzendkracht via een uitzendbureau werkzaam bij het desbetreffende bedrijf. Het feit dat de man per direct moest vertrekken bij het bedrijf waaraan hij werd uitgeleend, brengt niet in alle gevallen mee dat zijn uitzendovereenkomst met het uitzendbureau is geëindigd. Toch roept dit wel de vraag op of het veelvuldig spelen van Pokémon Go onder werktijd, reden kan zijn voor een ontslag op staande voet.

Ontslag op staande voet

Een werknemer mag alleen op staande voet worden ontslagen als daarvoor een dringende reden is. Deze dringende reden moet zó dringend zijn, dat van de werkgever niet kan worden verwacht dat hij de arbeidsovereenkomst nog langer laat voortduren. Een rechter die moet beoordelen of een ontslag op staande voet terecht is, zal hiervoor de omstandigheden van het geval in onderling verband en in samenhang bekijken. De belangen van de werkgever zullen worden afgewogen tegen de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.

Of een werknemer op staande voet kan worden ontslagen voor het spelen van Pokémon Go onder werktijd, zal dus afhangen van de concrete omstandigheden van het geval. Daarbij kunnen de volgende aspecten van belang zijn:

 

 

Tot slot

Het veelvuldig spelen van Pokémon Go onder werktijd kán een ontslag op staande voet meebrengen, maar rechtvaardigt dat niet zonder meer. Heeft u te maken met werknemers die onder werktijd op zoek zijn naar Pokémons, stuur deze werknemers dan niet direct weg, maar zorg ervoor dat u zich eerst laat informeren over de mogelijkheden en juridische consequenties.           

Voor meer informatie kunt u opnemen met de praktijkgroep flexibele arbeidsrelaties van Köster Advocaten.

Bron foto: Randy Miramontez / Shutterstock.com

 

Deel dit artikel