Home Actueel Archief Ongeluk op de piste, wie betaalt de schade?

Ongeluk op de piste, wie betaalt de schade?

Archief
20-11-12

Onlangs oordeelde de Rechtbank en het Gerechtshof over twee broers die gingen skiën in Frankrijk. Zij daalden achter elkaar van een piste, waarbij de achterste broer plotseling moest uitwijken en daarbij zijn voorganger raakte, die door een val blijvend gehandicapt raakte. Omdat de gehandicapte broer als gevolg van de handicap inkomensverlies leed stelde hij zijn broer aansprakelijk, omdat hij vond dat die te dicht op hem had geskied.

 

Sport- en spelsituatie

Bij skiën is er sprake van een sport- en spelsituatie waarbij deelnemers minder snel mogen aannemen dat er onrechtmatig is gehandeld dan buiten zo’n situatie. Dat maakt het dus lastiger om een ander met succes aansprakelijk te stellen. Door de Internationale Ski Federatie (IFS) zijn er (spel)regels voorgeschreven waar iedere skiër zich op de piste aan dient te houden.  Zo moet een skiër volgens die regels te allen tijde kunnen stoppen of uitwijken zonder een ander te raken.

 

De procedure

De rechtbank vond niet dat er gevaarlijk zou zijn geskied. De geblesseerde broer diende daardoor zijn schade zelf te dragen. Het Gerechtshof vond het van belang dat de drie skiërs al enkele dagen in deze (afwisselende) samenstelling dicht op elkaar de pistes afdaalden. In zo’n sport- en spelsituatie kunnen deelnemers “tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen verwachten”. Door zo dicht achter elkaar te skiën had de voorste skiër rekening moeten houden met een onverwachte manoeuvre van zijn mede-skiër.

 

Conclusie

Wees u bewust van het feit dat er op de piste minder snel sprake is van onrechtmatig handelen. Dat maakt dat u een ander minder snel met succes zal kunnen aanspreken op diens onvoorzichtige gedrag, waardoor u niet alleen een mogelijke blessure, maar ook alle schade mee naar huis neemt.

Deel dit artikel