U maakt het vast wel eens mee: een situatie in het zwembad waarvan u dacht: “Dat ging net goed!”. Maar wat als het net niet goed gaat, wat dan?
Al eerder bespraken wij op deze plek de aansprakelijkheden binnen sport- en spelsituaties. In die gevallen was er altijd sprake van een evidente sportsituatie, waarbij volgens vaste rechtspraak: 'deelnemers aan een sport of spel in redelijkheid tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen, waartoe de activiteit uitlokt of die daarin besloten liggen, van elkaar moeten verwachten(Hoge Raad 28 juni 1991 en Hoge Raad 28 maart 2003)'.
Onlangs diende de rechtbank Oost-Brabant te oordelen over een situatie in een zwembad in Turkije waar twee Nederlanders zo hard met elkaar in aanraking kwamen, dat daarbij zwaar lichamelijk letsel optrad (complete cervicale dwarslaesie).
Wat was het geval?
In een zwembad in Marmaris namen een aantal Nederlanders kort achter elkaar dezelfde glijbaan. Eén van de mannen botste daarbij met zijn stuitje op de nek van zijn voorganger, die daarbij zwaar lichamelijk en onherstelbaar letsel opliep. De Nederlandse rechter moest hierover oordelen. De rechtbank diende allereerst te oordelen of er sprake was van een sport- en spelsituatie (omdat in dat geval de lat voor aansprakelijkheid veel hoger ligt).
Sport- en spelsituatie
De rechtbank oordeelde dat er onder de gegeven omstandigheden sprake was van een sport- en spelsituatie, omdat beide mannen "hebben deelgenomen aan een recreatieve en — in zekere zin — actieve/sportieve activiteit, namelijk het afdalen van een rechte, hoge en steile waterglijbaan. Zij stonden daarmee tot elkaar in een andere verhouding dan willekeurige voorbijgangers."
“Als deelnemers aan deze activiteit moesten zij in redelijkheid tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen waartoe deze activiteit uitlokt of die daarin besloten liggen, van elkaar verwachten.”
Er was dus sprake van een sport- en spelsituatie, met de daarbij behorende verhoogde aansprakelijkheidsdrempel.
Vervolgens moest de rechtbank oordelen over de handeling van de laatste man, die het ongeluk veroorzaakte. De rechtbank oordeelde dat de veroorzaker van het ongeluk had moeten weten, dat wanneer hij te snel achter zijn voorganger aan zou glijden, hij in het zwembad hard met hem in botsing zou kunnen komen en dat hij met zo'n botsing ernstig letsel zou kunnen toebrengen.
Desondanks is de veroorzaker van het ongeluk toch direct achter zijn voorganger in de glijbaan gesprongen. De veroorzaker heeft daarmee het slachtoffer niet voldoende gelegenheid gegeven om de glijbaan te verlaten. Het direct achter de voorganger aan glijden was daarom onnodig gevaarlijk, onzorgvuldig en daarmee onrechtmatig jegens het slachtoffer.
Sport- en spelsituatie
In deze situatie waren geen sport- of spelregels van toepassing. Toch kan er dan wel sprake zijn van een zogenoemde sport- en spelsituatie. In dat verband geldt er een verhoogde drempel voor het aannemen van aansprakelijkheid, maar dat neemt niet weg dat bij onbezonnen gedragingen aansprakelijkheid op de loer ligt. Om ongelukken als deze te voorkomen, heeft bijvoorbeeld Duinrell bij haar glijbanen stoplichten geplaatst.
Twijfelt u over een aansprakelijkheidsvraagstuk in een sport- of spelsituatie, neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze advocaten van de praktijkgroep Sportrecht.