Home Actueel Archief Ondernemers let op uw reclame

Ondernemers let op uw reclame

Archief
19-03-13

Op juiste wijze formuleren en aanprijzen in een advertentie is een ‘must’.

Zo oordeelde ook onlangs de Reclame Code Commissie over een advertentie in het Eindhovens Dagblad. Het betrof de mededeling: “Onbeperkt sporten zonder dat je ergens aan vast zit. Het kan nu bij HealthCity!” Verderop in de advertentie stond “Sporten v.a. €44,95 p.m. Niet tevreden, geld terug en elk moment opzegbaar".

Klager maakte bezwaar tegen de mededeling in een advertentie van HealthCity “Onbeperkt sporten zonder dat je ergens aan vast zit”, aangezien in de Algemene Voorwaarden van HealthCity staat dat een abonnement alleen tussentijds opzegbaar is op basis van een zogenaamde 'buy out' regeling.


De Reclame Code Commissie oordeelde dat de gemiddelde consument de mededeling “Onbeperkt sporten zonder dat je ergens aan vast zit” zo zal interpreteren, dat hij geen enkele additionele verplichting heeft indien hij zijn abonnement tussentijds wenst te beëindigen. Deze indruk wordt versterkt door de aanvullende mededeling “elk moment opzegbaar”. De door HealthCity in haar Algemene Voorwaarden en in de praktijk toegepaste 'buy out' regeling is dan ook in tegenspraak bevonden met de informatie in de advertentie. De uiting is daarom misleidend en oneerlijk.


De in het Burgerlijk Wetboek en in de Nederlandse Reclamecode opgenomen regelingen met betrekking tot misleidende- en vergelijkende  reclame betreffen strenge toetsingscriteria. Bovendien rust de bewijslast van die toetsen op de adverteerder. Zo moet de adverteerder met 100% zekerheid kunnen zeggen én aantonen dat de reclame-uitingen bijvoorbeeld juist, volledig en niet anderszins misleidend zijn, alsmede dat op objectieve, niet misleidende en niet negatieve wijze wordt vergeleken.


Voorkom een klacht of procedure en laat uw advertentie door Köster Advocaten N.V. checken. Zo voorkomt u dat de aanprijzing van de diensten of producten van uw onderneming een degradatie daarvan wordt. Ook kunnen wij u bijstaan indien uw concurrent over de schreef gaat en u daar als onderneming last van heeft.

Deel dit artikel